ANNONS

Så klarar stugan vintern utan skador

Mögel, möss, tjuvar och vatten. Vintern kan bli dyr för sommarstuge­ägare. Men de finns mycket du kan göra för att undvika en obehaglig överraskning i vår.
ANNONS

Den här veckan brukar vintern anlända till nordligaste Sverige. I Stockholm dröjer den vanligtvis till 6 december, enligt meteorologerna. Men många bommar redan nu igen sin stuga för vintern.

– Till påsken är det vanligt att sommaröppna stugan. Det är då vinterns förödelse ofta upptäcks, säger Mats Larsson, besiktningsman på försäkringsbolaget If.

April och maj var de månader i fjol då flest skador på fritidshus i länet anmäldes till If.

Och det blir dyrt. Förra året kostade vattenskador i fritidshus i landet försäkringsbolagen 282 miljoner, enligt Svensk Försäkring. Länsförsäkring har till exempel de senaste fem åren betalat ut i snitt tio miljoner per år för vatten- och frysskador på fritidshus i länet.

Det är ofta vattnet som är boven bakom vinterskadorna. Rör fryser och spricker.

– Om du stänger av det inkommande vattnet och har underhållsvärme har du kommit en bit på vägen. Vill du vara hundra procent säker så släpp ut allt vatten ur ledningssystemet, helst med tryckluft, säger Mats Larsson.

Han uppmanar till stugbesök även under vintern – minst tre stycken.

– Har du långt så ta hjälp av en bofast granne eller teknik som en webbkamera som håller koll på panntryck och temperatur.

En fönsterlampa kan vara avgörande.

ANNONS

– Om den inte lyser märker grannarna att något är fel. Ett strömavbrott kan ge omfattande frysskador, säger han.

Också fukt kan ställa till det och bilda mögel.

– Se till att alla utrymmen kan ventileras. Låt spjäll och skåpdörrar stå öppna till exempel, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare vid Villaägarnas Riksförbund.

Möglet gror även i ostädade kylskåp. En ordentlig höstrengörning minskar också risken för ovälkommet gnagarbesök. Att tömma stugan på värdesaker håller förhoppningsvis tjuvarna borta.

Men det finns mycket annat att tänka på än möss och tjuvar – naturkrafter till exempel.

– Dra ut sladdar. Ha inget brännbart framför uttagen som kan börja brinna om blixten slår ner.

En lång checklista hjälper Marianne Rocklind att komma ihåg allting som ska göras när hon slår igen sin stuga i Årsta Havsbad i Haninge. Ställa regntunnorna upp och ner. Klippa gräset vid lekstuga och staket så det inte bildas fukt. Tömma vattenslangen och dess sprutpistol och förvara dem i boden.

– Innan du lämnar huset så titta att det inte har sprungit in en katt någonstans. Då blir den ju kvar, säger Marianne Rocklind, som är ordförande i områdets samfällighetsförening.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.