ANNONS

Så laddar stockholmarna sina elbilar

Elbil
Elbilen kopplas in med en sladd i väggen.
Energislukande långladdningar av Teslabilar i City, och korta snabbladdingar i Vällingby.

Hur vi fyller på våra elbilar skiljer sig åt var vi är i stan, visar en ny rapport från staden.
ANNONS

Staden vill satsa på att fler medborgare byter ut sin bil med förbränningsmotor mot de mer miljövänliga elbilarna. För att nå dit startades år 2014 ett projekt där man placerade ut en rad laddningsstationer runt om i stan – 10 snabbladdningsstationer och 100 normalstationer.

Nu har staden undersökt hur laddningsstationerna faktiskt används av medborgarna och presenterat resultatet i en rapport.

Slutsatsen blir att laddbeteendet är olika beroende på platsen för stationen. Vid arbetsplatser i City lämnas bilarna med sladden i på morgonen för att vara körklara när man slutar jobbet.

Vid de stationer som placerats i bostadsområden, som Högalid på Södermalm laddar man i stället sina bilar senare på kvällen.

Det framgår också att de laddstationer som placerats i ett tjänstebilsgarage i City hade fler långa laddningssessioner som slukade mycket energi. En trolig förklaring, enligt rapporten är att Teslabilar, den mycket omskrivna ”elsportbilen” laddats just där.

Kontentan blir att man behöver tänka på var man placerar de olika typerna av stationer för att få dem att användas så mycket som möjligt. Normala laddstationer där det tar 6-8 timmar för att ladda ett normalt bilbatteri bör man placera på platser där man står längre och gärna över natten, enligt rapporten.

Detta kan kompletteras med ett nät av snabbladdstationer där man kan ladda batteriet på omkring 30 minuter.

Mitt i berättade i slutet av förra året att 300 nya laddstationer för elbilar skulle placeras ut i staden vilket skulle ge en totalsumma på ungefär 1000 stycken.

ANNONS
Fakta

Så laddar vi våra elbilar

Vällingby Centrum: Kortare laddtider, under 2 timmar dominerar.

City (arbetsplatser, Gallerian och Norra Latin): Laddningar som påbörjas på morgonen dominerar (mer än 50 procent av laddningarna påbörjas mellan kl. 05-08 på vardagar). Elfordonen står sedan kvar på plasten större delen av dagen.

City (tjänstebilsgarage): med många långa laddsessioner som förbrukar mycket energi. Med största sannolik är det Tesla-bilar som laddas här.

Södermalm, (bostadsområden, Högalid och Vartofta): Laddningar som påbörjas under eftermiddag/kväll dominerar.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.