Så ska läget lösas när BB Sophia stänger

Snart stänger dörrarna för gott på BB Sophias förlossningsklinik vid Valhallavägen.
Snart stänger dörrarna för gott på BB Sophias förlossningsklinik vid Valhallavägen.
Att föda på ett akutsjukhus lockar inte Emma Engebretzen.
Att föda på ett akutsjukhus lockar inte Emma Engebretzen.
Efter förra veckans besked om stängningen av BB Sophia pågår planering för fullt på de sjukhus som får ta över förlossningarna.

Mitt i har gjort en rundringning till klinikerna. Den visar att personal är den stora frågan.

I förra veckan blev det klart att avtalet med BB Sophia avslutas den 16 maj, och att verksamheten kommer stänga helt i slutet av maj. Därmed stänger BB Sophia tidigare än först var sagt. Tidigare har det uppgetts att kliniken skulle hålla öppet till och med augusti.

Som Mitt i tidigare berättat beror det enligt Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget, på att man vill undvika att föra över förlossningsplatser under sommaren.

Men för flera är beslutet en besvikelse. Emma Engebretzen hade tänkt föda på antingen Södra BB eller BB Sophia. Men nu har båda lagt ner. Beräknad födsel för hennes andra barn är 14 juni.

– Det blir ännu värre för oss nu när BB Sophia stänger i maj. Jag vet helt ärligt inte var jag ska föda.

Vad tänkte du när du hörde att Sophia stänger redan i maj?

– Först var jag arg, sedan frustrerad och upprörd. Nu är jag mer uppgiven. När vi fick vårt första barn gick allt väldigt fort. Att inte veta vart vi ska förrän värkarna är igång är en riktig oro.

Mitt i har gjort en rundringning till de olika sjukhusen med förlossningskliniker i länet för att se om de har kapacitet att ta över Sophias platser. De flesta av dem säger att man jobbar på en lösning – och att personalen är den springande punkten.

Enligt Ingegerd Lantz, chef för förlossningen på SÖS, har sjukhuset där kapacitet att ta emot 900 extra födslar, trots att sjukhuset håller på att byggas om.

Det kommer lösas bland annat genom att den mesta eftervården kommer att ske på det nybyggda BB-hotellet. Även att Södra BB:s lokaler som nu tagits över av den ordinarie förlossningen på SÖS bidrar till att få loss förlossningsplatser.

– Där kommer vi att förlösa i större utsträckning, säger Ingegerd Lantz.

Enligt Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus, känner man ingen oro.

– Vi har fått ett uppdrag som vi känner att vi kan klara av. Just nu sitter vi ned och ser över bemanningen, så vi kan inte svara ännu på hur mycket ny personal vi ska ta in eller om vi ska använda oss av bemanningsanställda.

Enligt Åsa Wijkström, verksamhetschef på Karolinskas kvinnoklinik, är lokalerna inget problem.

– Vi har inte nyttjat vår maxkapacitet lokalmässigt tidigare så där ser vi en möjlighet att tacka ja till fler förlossningar. Men vi måste öka i personal. Samtidigt är det en stor efterfrågan på folk som vill ha jobb.

– Kravet är att vi får en budget så vi kan öka i personal och resurser som vi behöver.

På Södertälje sjukhus får man ta över platser från BB Sophia och ska också erbjuda ett alternativ till Södra BB.

– Vi var förberedda för att utöka och rekrytera, men hade räknat med en längre period för att göra det. Till antalet finns tillräckligt många barnmorskor. Men den stora frågan är om de barnmorskor som slutar på Sophia och de barnmorskor som examineras i år kommer att vilja jobba förlossningen i sommar, säger Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus.

Fakta

Här planeras födslar i stället

Södersjukhuset 900

Södertälje sjukhus 425

Karolinska Solna 150

Karolinska Huddinge 800

Danderyds sjukhus, BB Stockholm 650

Summa kapacitetsökning: 2 925 förlossningar.

Vid BB Sophia genomfördes 2015 cirka 3 200 förlossningar.

Källa: Stockholms läns landsting