Så låser du dörren utan nyckel

Jan Segerfeldt är nöjd med sitt digitala dörrlås – men konstaterar också att det finns nackdelar.
Jan Segerfeldt är nöjd med sitt digitala dörrlås – men konstaterar också att det finns nackdelar.
Borttappade nycklar och kostnad för att byta lås är något som Lidingöbon och tonårspappan Jan Segerfeldt numera slipper. Sedan två år tillbaka använder han ett digitalt lås.

Jan Segerfeldt, som till vardags jobbar som informationschef på ett företag som levererar lås- och säkerhetslösningar, skulle i dag inte kunna tänka sig att gå tillbaka till ett traditionellt dörrlås.

– Det underlättar hela tillvaron att inte behöva ha nycklar att hålla reda på. Eller om det till exempel kommer en hantverkare eller städare över dagen så kan jag ge dem en tillfällig kod i stället för att behöva dela ut nycklar, säger han.

Som tonårspappa tycker han framförallt att det digitala låset underlättar vardagspusslet.

– Det är många gånger jag kommit hem och hittat ett barn på trappan som glömt nyckeln.

För de mindre barnen, som kanske har svårare att komma ihåg en kod, finns det taggar som öppnar dörren.

– Skulle de försvinna går det att spärra bort dem, viket innebär att de blir värdelösa. Fördelen är att man slipper kostnaden för låsbyte.

Låset går också att styra med en smartphone, oavsett var i världen du befinner dig.

Men inget är helt problemfritt. Om till exempel batteriet i låset tar slut måste man ha tillgång till ett reservbatteri.

När en av Jans tonårskillar kommer hem kommer han på ytterligare en nackdel.

– Ibland när vi sitter och äter middag så kommer hans kompisar in genom dörren. Då har han delat ut koden till dem, och det är ju såklart inte bra, säger Jan Segerfeldt.

Enligt Håkan Franzén, hem- och försäkringsexpert på Trygg Hansa, är det viktigt att som konsument se till att det digitala låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen, SSF, vilket inte alla digitala lås på marknaden är i dag.

– Vi lägger inte någon värdering i vilket lås kunderna väljer, enda kravet är att bostaden ska vara låst när du lämnar den. Har man däremot lösöre för mer än en miljon kronor måste man ha ett av SSF godkänt lås för att hemförsäkringen ska gälla, säger han.

Ett digitalt lås gör möjligen vardagen enklare. Det går däremot inte att säga om det är mer inbrottssäkert.

– När man pratar om inbrottsskydd finns det inte ett enda lås som är säkert, oavsett om det är ett säkerhetslås, en gallergrind eller ett digitalt lås. Det finns inget som förhindrar inbrott. Vill tjuven ta sig in så gör de det. Tar det lång tid att bryta upp låset kan man ju däremot försvåra för tjuven, säger Håkan Franzén.