Så mycket får de äldre kosta

Kommunen har satt ett pris på hur mycket äldres behov får kosta. Se listan nedan.
Kommunen har satt ett pris på hur mycket äldres behov får kosta. Se listan nedan.
17 kronor och 31 öre. Så mycket får det kosta per tillfälle när äldre ska tvätta sig. Det visar kommunens lista över de nya ersättningsnivåerna i hemtjänsten.

Täby kommun har bytt ersättningssystem för hemtjänsten. Istället för att bevilja tid till de äldre beviljar kommunen numera insatser.

Insatserna kan vara sådant som att tvätta sig, ta en dusch, eller få hjälp med att handla. Varje insats är prissatt till ett visst belopp som kommunen betalar ut till hemtjänstföretagen.

Enligt kommunen är det inte en besparing, men hemtjänstföretagen menar att de kommer att få det betydligt tuffare att gå runt. Det eftersom de tycker att beloppen för insatserna är för snålt satta.

Utförare som Mitt i har talat med säger att resultatet kan bli en ökad stress, där hemtjänstpersonal tvingas genomföra insatser på kortast möjliga tid för att få det att gå runt. Företagen höll ett krismöte där de jämförde sina beräkningar, och kom fram till att systemändringen skulle innebära ett inkomsttapp på mellan 20 och 40 procent.

Mitt i Täby har kommit över kommunens lista över hur mycket hemtjänstföretagen får betalt per insats. En dusch får exempelvis kosta 98,08 kronor, ett toalettbesök 28,85 och en måltid 46,16 kronor.

Hela prislistan kan ni se nedan.