Min lokala hjälte

Så mycket vill Botkyrkabyggen höja hyran

Odlingsvägen 20
Odlingsvägen 20 i Storvreten. Första huset som renoverades av Botkyrkabyggen.
Botkyrkabyggen vill höja hyran med 2,5 procent nästa år.
Det kommunala bostadsbolaget flaggar för att de kommande år också vill sen en årlig ökningstakt av hyran som är högre än den allmänna inflationen.

Hyresgästföreningen och Botkyrkabyggen inleder under onsdagen förhandlingarna om 2017 års hyror. Botkyrkabyggen meddelar nu att de vill att hyran höjs med 2,5 procent från och med 1 januari 2017. Hyreshöjningen gäller, om bolaget får som det vill, både bostäder, lokaler, garage och p-platser.

– Jag hade hoppats på betydligt lägre. Vi hade räknat ut att de borde klara sig på oförändrade hyror eller i alla fall inte så höga höjningar, säger Kim Lindholm som är ordförande i Hyresgästföreningen i Botkyrka och Salem

Botkyrkabyggen hänvisar till stora kostnader förknippade med renoveringen av 8 500 bostäder byggda under miljonprogramsåren och till direktivet från Botkyrka kommun att bygga 300 nya lägenheter varje år från om med år 2020. Bolagets vd Ulf Nyqvist säger i ett pressmeddelande från bolaget att hyreshöjningar som är högre än den allmänna inflationen på varor och tjänster (konsumentprisindex) är nödvändiga för att ”säkerställa bolagets långsiktiga överlevnad”

– Dels för att inte äventyra den framtida ekonomiska stabiliteten och dels för att inte tvingas till kraftiga hyresförändringar i framtiden, säger han.

Men Kim Lindholm på Hyresgästföreningen befarar att hyresgäster kommer att se sig om efter andra boenden.

– Hyrorna börjar dra i väg rejält nu, säger han till Mitt i Botkyrka Salem.

Botkyrkabyggen beräknar att deras låneskuld kommer öka med 515 miljoner kronor under år 2017.

Rättelse: Förra veckan skrev tidningen om att NCC och arkitektkontoret Spridd för cirka 1 miljard kronor ska renovera 1 300 lägenheter för Botkyrkabyggen i Fittja. I faktarutan skrev tidningen att husen stod klara 1972. Nu har en läsare hört av sig och berättat att han flyttade in 1 november 1971.

Läs också: 1 300 bostäder i Fittja renoveras för 1 miljard kronor