ANNONS

Så överlever du klimatkrisen

Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och klimatpreppare
Herman Geijer hoppas att temadagen kan leda till en ökad medvetenhet om allvaret med klimatet.
Hur gör man för att överleva klimatkrisen?
I februari hålls en temadag på Biocafé Tellus om det.
– Det räcker inte att äta veganskt och sluta med plastsugrör, säger Herman Geijer, en av initiativtagarna.
ANNONS

Smältande polarisar, bränder i Amazonas och Australien – att någonting har hänt med klimatet är de flesta av världens klimatforskare överens om. Men som vanlig människa, utan tillgång till forskarrapporter och gedigen kunskap är det svårt att veta var man ska börja.

Föreläsningar på Biocafé Tellus

Ett steg kan vara temadagen om klimatprepping på Biocafé Tellus den 22 februari. Dagen anordnas av Preppa tillsammans Hägersten och Herman Geijer är en av initiativtagarna.

– Det ligger i tiden. Folk är intresserade av klimatfrågor. Men det är svårt att greppa vad en tvågradig höjning av temperaturen innebär. Därför ville vi göra en temadag, säger han.

Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och klimatpreppare

Herman Geijer började hålla kurser i klimatprepping 2018. Foto: Johanna Kämpe

Genom föreläsningar och diskussioner får deltagarna lära sig om bland annat stadsodling och vad temperaturhöjningarna får för konsekvenser för oss – men också vad man kan göra för att hjälpa klimatet.

– Det räcker inte med att äta veganskt och sluta med plastsugrör.

Fakta

Temadag om klimatprepping

Vad? Föreläsningar och diskussioner om hur man förbereder sig på klimatförändringar och dess konsekvenser. Bland annat vad som händer om jordens medeltemperatur stiger med 3–5 grader och hur stadsodling kan hjälpa vid kriser.

När? 22 februari klockan 12.30 till 16.30.

Var? Biocafé Tellus, Midsommarkransen.

Läs mer här.

Förbered dig för klimatkris med zombieapokalyps

Herman Geijer är kanske mest känd som zombieöverlevnadsexpert och för sina kurser och programmet i Sommar i P1 om hur man överlever zombies.

– Jag startade en kurs på ABF och märkte att det fanns en fascination för undergången. Zombies är en symbol för det.

Även om klimatkris och zombies kan verka långt ifrån varandra är krisförberedelserna liknande.

– Det kan vara lättare att prata om undergången som en zombieapokalyps, för man vet att zombies inte finns på riktigt. Det är svårare att hantera att ens barn i framtiden kanske lever i ett samhälle där antibiotika inte funkar. Zombies har också en viss likhet med pandemier och smittor som sprids.

Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och klimatpreppare

”Med ett starkare lokalsamhälle blir vi mer motståndskraftiga när katastrofen kommer”, säger Herman Geijer. Foto: Johanna Kämpe

Viktigt att samarbeta

Herman Geijer har lett studiecirklar om klimatprepping och vill komma bort från bilden av preppers som bunkrar mat och vatten.

– Det är en nidbild av preppers, som sitter i ensamhet med fyllda förråd. Det handlar mer om vad vi kan göra tillsammans. Om man lär känna sina grannar är man bättre rustad vid en kris. Enligt forskning söker vi oss till andra vid katastrofer.

Att lära känna sina grannar och skapa nätverk gör att varje enskild person inte behöver förbereda sig så mycket.

– Det räcker att en i trappuppgången har en vevradio, men då måste man veta var den finns. I stället för att skaffa konservburkar för sig själv kan man tänka, hur kan jag vara ett stöd för andra?

Hur gör man då för att som vuxen lära känna andra?

– Det är så klart lättare om man har barn och hund. Men delta i de aktiviteter som finns i hyresföreningen och bostadsrättsföreningen. Börja heja på folk på gatan. Det är trevligt och trygghetsskapande, inte bara vid en kris. Om man börjar hälsa på alla på gatan kan det också skrämma bort inbrottstjuvar, eftersom de inte vill bli sedda och hälsade på.

Fakta

Så förbereder du dig

  1. Lär känna dina grannar.
  2. Organisera dig på något sätt, till exempel i en förening.
  3. Läs igenom broschyren från MSB. Myndigheterna räknar med att vi ska klara oss själva i en vecka, har du det som behövs? Ta reda på hur du får information när elnät och internet inte fungerar.
Källa: Herman Geijer

Deppig domedagskänsla

Men att det är svårt att komma bort från domedagskänslan vid prepping, håller han med om.

– Det är deppigt! Men jag tänker att man ska fokusera på vad man kan göra och hur man ska hantera de här känslorna. Det är precis som döden. Alla ska dö, men vi kan leva och ha roligt under tiden.

Att lära sig mer och förbereda sig blir också ett sätt att bearbeta sina känslor, enligt Herman Geijer.

– Att ta kontroll över situationen och vara en del av lösningen är ett sätt att inte må så dåligt.

ANNONS