Så rensar du bären – i rutschkanan

Förgyll sensommaren med att plocka de svenska superbären. Mitt i tipsar om lingonchutney och blåbärspunsch – och en rutschkana som rensar bären.

De är små, men naggande goda, och fyllda av välgörande antioxidanter. Det säkraste sättet att hitta lingon och blåbär i Åkersberga är att åka till skogarna runt Österåkersanstalten, berättar flera bärplockare.

Även Svinninge och skogen bakom Hackstavallen bjuder på blåbär och lingon. Men se upp, blåbären kan ha tagit slut eller torkat. Lingon kan du däremot räkna med flera veckor fram­över. Men tröttnar du på att rensa bären efteråt?

Lugn, Sunnanvindens Waldorfförskola utanför Åkersberga, har löst problemet. De har uppfunnit en bärrensare, en liten rutschkana i trä som fångar upp de lösa bladen.

Du lägger bären högst upp på rutschkanan och när de rullar ner i skålen fastnar de lösa bladen på fuktiga trasor som ligger i rutschkanan.

Själva rutschkanan byggs av två träplankor, där du sätter dem på hög kant mot varandra.

– Barnen tycker att det är jätte­kul när bären rullar ner i skålen. Det går hur fort som helst, du kan rensa tio liter på en halvtimme, ­säger förskolläraren Daniela Kurten.

Fakta

Blåbärspunsch

Sockerlag

Punsch

Blåbär

1. Koka upp sockerlag.

2. Häll i punsch, lägg i blåbär.

4. Häll blåbärspunschen över ett glas med vaniljglass, så att sockerlagen rinner nerför glassen.

Lingonchutney

1. Fräs lök, ingefära, peppar, honung och stjärnanis.

2. Lägg i lingon och socker och låt det fräskoka.

recept: Lena Sönner, kock