ANNONS

Så rustar Stockholm mot terrorn

Fler poliser ute på stan.

Ökad kameraövervakning i tunnelbanan och fler poliser på offentliga platser. Så rustar Stockholm för det nya terrorhotet.
ANNONS

Det var på en presskonferens på onsdagskvällen som Säpo berättade om det konkreta terrorhotet mot Sverige. En man har anhållits i sin frånvaro. Och terrorhotnivån, en femgradig skala, har höjts från tre till fyra – den hittills högsta nivån i Sverige.

Och stockholmarna kommer att märka av situationen. Efter den ökade hotbilden kommer fler poliser att patrullera offentliga platser, meddelar Kjell Lindgren, pressansvarig vid polisen.

– Jag har en siffra på hur många fler det är, men den berättar vi inte. Men det kommer att vara fler poliser ute än det brukar, säger Kjell Lindgren.

Allmänheten kommer enligt Kjell Lindgren att märka ökad närvaro där det finns otrygghet eller där människor kan ha behov av att prata och att se poliser.

– I innerstan kommer man att se oss mer vid Centralen, vid Regeringskvarteren och vid Sergels torg till exempel, säger Kjell Lindgren.

Några objekt har en fast bevakning, men vid de allra flesta platser kommer man att ha rörliga patrullerande poliser. Det handlar om platser över hela länet där det rör sig mycket människor. Eftersom poliserna ska vara rörliga kan de vara vid olika platser vid olika delar av dygnet beroende på behov.

– Vi jobbar trygghetsskapande genom att finnas på plats ute, men vi jobbar även med Säpo för att hitta den man som nu är efterlyst.

Enligt Christian Hoffmann, pressansvarig på SL finns det inga konkreta hot mot tunnelbanan eller kollektivtrafiken och trafiken går som normalt i dag. Däremot har man ökat övervakningen på flera fronter.

– Vi har gått ut med information till vår personal att vara extra vaksamma och uppmärksamma på avvikande beteende. Vi har även gett vår trygghetscentral lite mer resurser till kameraövervakningen av tunnelbanan, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.