Så rustas trädgården mot kylan

Maria Rydell finhackar löven som faller från hennes lönnar med gräsklipparen och lägger dem i rabatterna.
Maria Rydell finhackar löven som faller från hennes lönnar med gräsklipparen och lägger dem i rabatterna.
Låt löven vara kvar och ta vara på gammalt granris. Nu går överlevnad framför skönhet i vintervilande trädgårdar. Trädgårdsmästaren Maria Rydell tipsar om hur växterna klarar kyla, frost och snö.

Färgsprakande rabatter och lummiga bersåer får vänta. Nakna spretiga grenar och mörkbruna jordplättar är snarare vad ögat får stå ut med under kommande månader.

Innan vintern slår till på allvar handlar det om att förbereda sig. Ju bättre växter och jord tas om hand, desto smidigare går arbetet till våren.

Ännu sitter några löv kvar på träden, allt fler ligger på backen. Höstens bortforslande av bruna blad kan kännas som vårens gräsklippande – det tar aldrig slut.

Så snart den ena högen körts iväg i skottkärran, är det dags att kratta ihop nästa. Men det eviga lövsamlandet är onödigt, menar landskapsarkitekten Maria Rydell. När löven lagt sig på marken plockar hon i stället fram gräsklipparen.

– Jag kör rätt över dem så de blir finhackade, och krattar över dem till rabatterna.

Lagom till våren har löven gjort jordens kvalité bättre. Då slipper man köpa ny jord, säger Maria Rydell. Känsliga perenner kan göras lyckliga med hjälp av granris. Stora kvistar som läggs på busken håller kylan borta. Viktigt är att det är ordentligt kallt, som det brukar vara en bit in i december. Är luften ljummen samlas fukt under riset och busken kan utsättas för svamp.

Årets långa och varma höst gör att marken fortfarande är mjuk. Därför är tiden perfekt för en sista ogräsrensning innan kylan och snön slår till ordentligt.

– Det får man igen till våren när trädgården exploderar av blommor och växter som slår ut på en och samma gång. Då kan det vara skönt att ha gjort rent i förväg, säger Maria Rydell.

Skönhetssäsong eller inte vintern behöver inte utesluta en vacker tomt. Maria Rydell väljer att vänta med nedklippning av perenner och prydnadsgräs till våren. När temperaturen sjunker sätter sig skimrande rimfrost på bladen. Hon har även låtit äpplen sitta kvar på ett av träden, vilket får fåglarna att komma på besök.

Vintern är även en perfekt tid att i lugn och ro planera våren.

– Jag brukar botanisera mig i trädgårdsböcker och bestämma vilka blommor jag ska ha nästa säsong. Det är underbart att fundera över, säger Maria Rydell.