ANNONS

Så vill landstinget satsa på skärgårdstrafiken

Förlängd sommartidtabell, bättre koordinerade turer och Eco-driving.

Det är några av de planerade satsningarna i skärgårdstrafiken.
ANNONS

En nord-sydlig skärgårdslinje har varit ett av centerpartiet i landstingets viktigaste vallöften. Den här sommaren blir båtlinjen, som sträcker sig mellan Nynäshamn och Arholm, av och kan dessutom komma att förlängas under 2017.

– Nord-sydlinjen får ett tredje försöksår, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Båtlinjen är en av landstingets skärgårdssatsningar som finns med i kommande budget som beslutas om i början av juni.

Andra planer är att bättre koordinera Waxholmsbolagets avgångar och förlänga sommartidtabellen i samarbete med besöksnäringen. Det efter att det förra året uppstod problem i Värmdö när besöksnäringen hade stängt trots att båtarna gick mer frekvent.

– Ska vi kunna utnyttja en förlängd sommar måste både besöksnäringen och trafiken vara med på båten, säger Gustav Hemming.

Möjligheterna att kunna använda SL:s reseplanerare för både den landstingsfinansierade linjetrafiken och den privata ses också över.

– Ska vi få ut fler turister och nya skärgårdsbesökare måste våra turlistorna framförallt vara tydliga, säger Gustav Hemming.

Landstingsrådet vill även analysera hur strandskyddet påverkar utvecklingen i skärgården. Skyddet är bra, men trubbigt menar Hemming.

– Det behövs ett starkt naturskydd men strandskyddet är ett väldigt trubbigt verktyg som kan hindra väldigt mycket utveckling, säger han.

ANNONS

Inför 2017 ska miljömålen även ses över. Ett av dem är att minska bränsleförbrukningen genom att uppmuntra till så kallad eco-driving.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.