Så satsar Solna och Sundbyberg på utegym

Utegymmet vid Golfängarna.
Utegymmet vid Golfängarna.
Centrala Sundbyberg får snart ett utegym, fler kan vara på gång.

I Solna avtalar man in utegym när det byggs nytt.

I Sundbyberg finns 14 gym, men för många känns det ändå motigt att komma iväg och träna. Att hitta på ursäkter för att inte göra det kan vara en sport i sig.

Vill man redskapsträna gratis och när som helst på dygnet finns två utegym. I centrum invigs ett tredje i augusti. Utegymmet, som öppnas för allmänheten, byggs i anslutning till Friskis och Svettis. Enligt företaget med en ”urban, cool profil” – mer klättring och bars, mindre trästockar.

Peppen för att uteträna tycks finnas – i flera medborgarförslag föreslås ett utegym på Rissne IP. Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att frågan är prioriterad.

– Det är för tidigt att säga om det ska vara exakt på Rissne IP, men visst är det intressant. Just nu pågår ett intensivt arbete med att se över platser för idrottsanläggningar och spontanidrott, där tas utegym med som inspel.

Solna har tre kommunala utegym.

– Det finns forskning som visar att spontan rörelse är väldigt bra för folkhälsan. Man ska inte behöva boka eller betala och det ska vara så pass nära att man inte behöver resa, säger Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han poängterar att en spontan idrottsplats även kan vara exempelvis en skejtramp eller bollplan.

I Solna jobbar man med att avtala med byggherrar om idrottsytor när det byggs nytt.

– När man förtätar eller vid lite större byggprojekt ska platser för spontanidrott finnas med. Från stadens sida har vi ju ett gyllene tillfälle att skriva in det i avtalen. Så mycket som möjligt ska betalas av pengar som inte är skattepengar.

Edholm nämner ett bostadsbygge vid Jonstorpsvägen i Huvudsta där en idrottsyta ingår i planerna, samt Ulriksdalsskolan och den nya skolan i Järvastaden med skolgårdar öppna för de boende efter skoltid.

Fakta

Här kan du träna ute

Ursviks motionsområde.

Lötsjön, vid Vackra vägens slut mittemot lekplatsen).

Löfströms allé 5 (öppnar i augusti)

Vid motionsspåret runt Råstasjön, strax nedanför Solna TennisCenter på Råsta strandväg.

Vid motionsspåret bakom tennisbanorna på Bergshamra IP.

I Skytteholmsparken, strax intill barnbassängen och den inhägnade bollplanen på fältet.

Källa: Solna stad, Sundbybergs stad