Landstinget utlovar: Nya närakuter och fler förlossningsplatser

Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdslandstingsråd lovar renoverat Konserthus och satsning på primärvården.
Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdslandstingsråd lovar renoverat Konserthus och satsning på primärvården.
Alliansen i landstinget har presenterat sin budget för 2017. Landstingsskatten förblir den samma, det blir satsningar på primärvården, på nya närakuter och man jobbar för att få fram fler förlossningsplatser.

Budgeten för landstinget 2017 omsluter 95 miljarder kronor. Både kollektivtrafiken och sjukvården får mer pengar än i år, det berättade alliansen på en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Samtidigt meddelar man att landstingsskatten förblir den samma nästa år – 12,08 kronor på varje intjänad hundralapp.

I övrigt lovas bland annat att Nya Karolinska Solna tas i drift 2017.

Dessutom ska antalet förlossningsplatser blir fler under de kommande åren. Det planeras exempelvis 4000 nya platser på S:t Görans sjukhus till 2019. Sedan ser landstingsalliansen över möjligheten att bygga ut fler förlossningsplatser eventuellt med en mindre enhet på Huddinge sjukhus, men det är inte klart ännu enligt landstingsråd Ella Bohlin (KD).

I budgeten ingår också satsningar på ytterligare 140 miljoner kronor på husläkarverksamhet.

– En viktig satsning vi gör i den här budgeten är att lyfta primärvården med 140 miljoner kronor, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd och fortsätter.

– Det är stor efterfrågan på närakuter. Vi har tidigare aviserat 12 nya. Tre tidigareläggs nu och startar 2017. De övriga nio startar under 2018.

De tre nya närakuterna som öppnar 2017 är: Rosenlund, Danderyd och Karolinska sjukhuset.

Man berättade också att Konserthuset ska renoveras.

– Konserthuset ska renoveras. Vi ska göra en särskild plan för att ta hand om det här huset. Vad det kommer att landa på i pengar vet vi inte nu men vi är eniga om att det är viktigt att satsa på, säger Anna Starbrink.

I budgeten ingår också att priset för SL-kortet höjs som Mitt i berättade om i går.

Erika Ullberg (S), finanslandstingsråd i opposition, säger i en kommentar till Mitt i:

– Efter tio år med moderat styre befinner sig landstinget i ett svårt ekonomiskt läge. Det krävs kraftfulla åtgärder, men de verkar ha slut på nya idéer. På grund av privatiseringar har kostnaderna för vården skenat och det hotar finansieringen av vården i framtiden. Jag är därför djupt bekymrad att alliansen i detta läge häller tändvätska på elden och vill fortsätta att privatisera nya vårdområden.

Fakta

Så fördelas pengarna

Hälso- och sjukvården får 56,8 miljarder kronor i landstingsbidrag – vilket är 3,2 miljarder mer än 2016.

Kollektivtrafiken får 10, 2 miljarder av budgeten – vilket är 568 miljoner mer än i år.