ANNONS

Så ska roslagsborna nå Finland

Så här kan det se ut när Roslagsborna beger sig till Åland och Finland om 25–30 år.
Så här kan det se ut när Roslagsborna beger sig till Åland och Finland om 25–30 år.
Ett supersnabbt tåg i tunnel genom Östersjön. Det är förslaget som kan ta Täbyborna till Åland på en timme. Förbindelsen ska sedan fortsätta mot Finland, är tanken.
ANNONS

Tåget ska färdas i uppåt 1 200 kilometer i timmen. Med hjälp av kraftigt sänkt lufttryck rusar vagnarna fram genom ett långt rör som går från Norrtälje till Finland.

Resan går via Åland. Täbyborna skulle därmed kunna ta sig till ögruppen på ungefär en timme.

Norrtelje tidning och ett par andra medier har tidigare berättat om förslaget som tagits fram av bland andra Björn Hasselgren, forskare vid KTH. Han spår att idén kan bli verklighet om 25-30 år.

– Det är viktigt att påpeka att det här ännu är en vision, men vi har i alla fall satt tanken på att man kan göra det här, säger Björn Hasselgren, till Norrtelje tidning.

Det amerikanska företaget Hyperloop technologies skissar just nu på höghastighetsförbindelsen. Nästa höst kan troligen en förstudie presenteras.

Både i Norrtälje och på Åland har politiker och företagare uttryck sig positivt om förslaget. Förhoppningen bland många är att kunna skapa en helt ny region där Stockholm, Norrtälje, Mariehamn, Åbo och Helsingfors knyts ihop till en region. Även i Roslagen väcker idén intresse.

Shula Gladnikoff är samordnare för initiativet Stockholm Nordost där samtliga Roslagskommuner ingår. Hon skulle gärna se bättre förbindelser österut.

– Frågan är hur realistisk just den här idén är men visst är det en spännande idé att knyta ihop regionen på samma sätt som exempelvis Malmö och Köpenhamn.

Det var på ett seminarium på finländska ambassaden i slutet på förra året som förslaget för den nya förbindelsen först presenterades.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.