ANNONS

Så ska Edsvik locka ännu fler

Maria Hinas, projektledare för utredningen, vill sätta upplevelser för hela familjen i centrum på Edsvik.
Maria Hinas, projektledare för utredningen, vill sätta upplevelser för hela familjen i centrum på Edsvik.
Boulebanor på stallbacken, en vacker utsiktsplats, en utomhusscen i parken och en rejäl satsning på barnkultur.

Så skulle Edsvik kunna bli en välbesökt attraktion och locka nya målgrupper.

Satsningen skulle kosta 20 miljoner.
ANNONS

Uppdraget från kommunfullmäktige var att utreda om Edsvik har potential att leva upp till den högt ställda ambitionen att bli norra Storstockholms mest besökta attraktion. Nu är utredningen klar och den potentialen finns helt klart, om man får tro utredningens projektledare Maria Hinas. Men Edsvik måste i så fall erbjuda mer.

– Det finns alla förutsättningar att skapa något riktigt bra här. Det är en fantastisk miljö, det finns en stor kulturell och skapande tradition och så slottet som är välbesökt och håller mycket uppskattade visningar, säger hon när Lokaltidningen Mitt i träffar henne i kaféet på Edsvik konsthall.

Hon hoppas att utredningen vinner politiskt gehör och en satsning på Edsvik blir verklighet.

Idéerna är många. Allt ifrån boulebanor på stallbacken och picnic-korgar att ta med från caféet ut i parken till mobila utomhusscener och kreativa verkstäder för barn. Visionen är ett öppnare Edsvik, med mer evenemang och mer öppna dörrar.

Projektet skulle kosta 20 miljoner fördelat över tre år och pengarna skulle gå till att rusta miljöer, anställa en projektledare ansvarig för evenemangssatsningar och en barnpedagog som skulle ansvara för barnsatsningen, samt för att göra en marknadsföringssatsning med ett nytt grafiskt koncept och en ny webb.

– Det vi framförallt har sett är att Edsvik just nu inte når ut till den stora målgruppen bestående av barnfamiljer. Det finns inga lekparker eller utrymmen för barn vare sig inne ­eller ute. Det är ju inte så kul att gå med ett gäng 5-åringar och titta på tavlor, säger Maria Hinas.

Ett av förslagen på evenemang som utredningen har lanserat är ”Barnbarnens dag”, efter den amerikanska förlagan ”Grandparents day”. På så vis skulle man kunna få ­dagens besökare, som till stor del är konstintresserade i övre medelåldern, att upptäcka Edsvik på ett nytt sätt, tillsammans med barnbarnen.

– Om miljön var mer anpassad för barn, skulle det bli lättare och roligare för far- och morföräldrar att ta med barnbarnen hit, säger Maria Hinas.

Förslaget ligger nu hos politikerna som väntas ta beslut under februari månad om hur man går vidare med projektet. I mars ska den preliminära budgeten för 2013 vara färdig och då blir det även klart hur stor satsningen blir.

ANNONS

– Personligen tycker jag att det är ett spännande förslag, säger Magnus Ramstrand (KD) som ingått i styrgruppen för utredningen. Han tror inte att den lugna miljön i området riskerar att bli överexploaterad.

– Det är ett stort område. Det vi främst skulle utveckla är verksamheterna kring slottet, göra caféverksamheten mer tillgänglig och rusta upp stallbacken. Om Edsviks trädgårdar blir verklighet kommer de att ligga bort mot Rudbecksgymnasiet. Lugnet vid vattnet kommer att bevaras.

Det finns alla förutsättningar att skapa något riktigt bra här.Maria Hinas, projektledare

Fakta

Några av utredningens förslag

Ett café i parken som är öppet varje dag, samt bättre öppettider på Brygghuset.

En barnateljé, ”Lilla slottet”, vid stallbacken med skapande verkstäder för barn, teater, film, musik och prova-på-konst.

Utsiktsplats bakom Oxstallet där man kan fika eller äta och njuta av utsikten.

Utomhusscen i parken eller på stallbacken för till exempel allsång, musik, teater eller utomhusbio.