ANNONS

Så ska fler lärare få rätt behörighet

Nästa sommar måste alla lärare vara behöriga. Men för närvarande ligger Värmdös skolor långt under snittet i länet.

En ny handlingsplan ska säkerställa att lärarna blir legitimerade i tid.
ANNONS

Skolverkets senaste statistik visar att 77 procent av lärarna på Värmdös kommunala grundskolor hade en pedagogisk högskoleexamen förra läsåret. Det är nio procentenheter lägre än snittet för Stockholms län. Bara två kommuner, Ekerö och Nynäshamn, hade mindre andel lärare med pedagogisk lärarexamen.

Nu måste det ändras. Från och med den 1 juli 2015 ska nämligen samtliga lärare ha lärarlegitimation och ha rätt behörighet för att få undervisa och bli fast anställda.

Kommunen har därför tagit fram ett datasystem där alla lärare kartläggs med information om deras utbildning och behörighet.

– Då får personalavdelningen en överblick och kan se till att rätt personal är på rätt plats, säger Lisa Rönnbäck, utbildningsstrateg på kommunen.

Informationen ska också fungera som underlag när huvudmannen, rektorerna och skolorna tittar på hur lärarna ska få sin lärarlegitimation och rätt behörighet. Det kan handla om enskilda högskolekurser, lärarlyftet eller ansökningar om att få den legitimation och behörighet som de kanske redan har rätt till.

– Vissa har bara inte tagit ut sitt examensbevis, förklarar Lisa Rönnbäck.

Kriterierna för att bli legitimerad lärare har förändrats de senaste åren. Vissa kurser ger en bredare behörighet än de gjorde förut.

– Nu kan till exempel fritidspedagoger bli praktiska eller estetiska lärare i hemkunskap genom kortare kurser.

All information finns inte i systemet än, men senare i vår ska statistiken att vara komplett. Lisa Rönnbäck tror att det då kommer att komma fram en annan statistik än den som Skolverket samlar in.

ANNONS

– Då får vi det svart på vitt, och i överlag så ser behörigheten god ut, säger hon.

Fakta

Kommunala grundskolor:

ANNONS