ANNONS

Så ska köerna minska på E4

2016 blir ett år med förändringar på E4.
2016 blir ett år med förändringar på E4.
Breddning, ny trängselskatt och förbud för långtradare att köra om. Så ska din bilkörning bli smidigare och olyckorna minska på E4.
ANNONS

Vid årsskiftet infördes trängselskatt på Essingeleden. Trafiken på Essingeleden spås bli upp emot tio procent mindre, vilket i förlängningen också kan påverka trafiken ut mot Upplands Väsby.

– Införandet av trängselskatten kommer att ha en påverkan i hela regionen, så vi får avvakta och se vilka effekter det får så här långt ut också. Även en liten trafikminskning kan få stora effekter, säger Dick Gahnberg, utredare på Trafikverket.

För att fånga in problematiken på körsträckan mellan trafikplats Glädjen och trafikplats Arlanda har en så kallad åtgärdsvalsstudie startat. I grunden handlar mycket om att bilarna är för många för de nuvarande körfälten.

– Det är en utredning kring vad vi behöver göra med E4 helt enkelt. Men det vi ser är att det finns en kapacitetsbrist, vilket ger köbildning och körelaterade olyckor. Framför allt har vi problem med transporter mot Arlanda, som ofta är tidskritiska, säger Gahnberg.

Under året ska sträckan utredas. Men man planerar att inom kort börja bredda körbanan med ett tredje körfält i norrgående riktning, mellan trafikplats Stora Wäsby och trafikplats Rosersberg.

– Vi ser en stor problematik när trafiken från påfarten vid Stora Wäsby ska vävas in i trafiken på E4. Det i sin tur påverkar även trafiken som tar avfarten vid Rosersberg.

Från och med årsskiftet har också länsstyrelsen beslutat om ett förbud mot omkörning för den tunga trafiken, i båda riktningarna – mellan trafikplats Glädjen och trafikplats Arlanda.

– Det har praktiserats på andra ställen i regionen och haft en väldigt god effekt. Vi tror en hel del på det här.

Även sträckan mellan Häggvik och Glädjen är under lupp.

ANNONS

– Vi studerar problematiken, också där är det kapacitetsbrist och köbildning är ett väldigt stort problem. Det måste till fler körfält, men det är ganska kostsamma åtgärder som kan ta tid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.