Så ska kommunen vinna fajten mot snögudarna

Just nu pågår förberedelserna för att hantera årets vinterväder.
Just nu pågår förberedelserna för att hantera årets vinterväder.
Snart är det december och vintern knackar på dörren. Därför rustar nu kommunen för att klara årets snöröjning.

– Vi följer väderrapporterna timme för timme, säger Niklas Rousta, som är ansvarig för snöröjningen.

I slutet av förra veckan slog vintervädret till mot södra Sverige. SMHI utfärdade en klass 1–varning och trakten kring Jönköping fick en del snö.

Snart kommer även vintern att vara ett faktum i Sollentuna. För kommunen är det viktigt att inte tas på sängen när kung Bore drar in.

– Vi är tidiga med uppstarts­möten för att planera vintern. Vi började redan för en månad sedan och är måna om att inte överraskas, säger Niklas Rousta, chef på kommunens gatu-, park- och trafik­avdelning.

Trots kylan är snöröjningen en het potatis år efter år. Inte minst under de senaste årens vintrar som varit både kalla och snörika. Under vinterhalvåret är just synpunkter på skottning och sandning av kommunens vägar, trottoarer och cykelbanor bland de vanligaste klagomålen som tas emot.

– Vi följer SMHI noga och har järnkoll på om temperaturen går upp eller ner. Det handlar inte bara om snöröjning, utan också om halkbekämpning, säger Niklas Rousta.

När snön faller arbetar snöröjarna enligt en bestämd ordning. De gångvägar och bussgator som används mycket ska vara snöröjda inom fem timmar om det snöar mer än fem centimeter. Det samma gäller för Sollentunas stationsområden och skolor.

För vägar med lägre prioritet ska snöröjarna ploga inom elva timmar.

– Vår entreprenör, Peab, har kört för oss i fyra år och har vid det här laget rutiner för vad som krävs, säger Niklas Rousta.

Men om årets vinter blir lika kall och snörik som tidigare år återstår att se. På lördag är det Andersdagen, det vill säga Anders har namnsdag. Enligt det gamla talesättet ”Om Anders slaskar så braskar julen” kommer vintervädret att avgöras den 30 november.

Enligt SMHI får institutet varje år frågan om det ligger någon sanning i uttrycket. Nja, är väl det enkla svaret. Uttrycket stämmer exempelvis bra i norra Dalarna som ofta följer regeln, medan julen i södra Skåne nästan alltid slaskar, oavsett väder på Andersdagen.

Fakta

Husägare får skotta själva

Husägaren som får sina sopor hämtade måste placera kärlen vid tomtgränsen, samt skotta och sanda vid hämtstället.

Om plogen lämnar en snövall vid tomtens infart får husägaren själv skotta även där.

Källa: Sollentuna energi