Så ska kyrkan slippa röstfiasko i valet

Den 15 september är det kyrkoval i Sverige. Men till skillnad från riksdagsvalet är det bara en bråkdel som väljer att rösta.

– Men vi tror att det ökar i år, säger Johan Engvall, kyrkoherde i Solna.

I det senaste riksdagsvalet lämnade 85 procent av de röstberättigade sin röst. I senaste kyrkovalet bara 11,8 procent. Det vill Solna församling ändra på, och har i år storsatsat för att få fler att gå och rösta.

– Vi går ut hårt. Vi har skickat församlingsblad till alla hushåll, affischerat vid Solnahallen och har kampanjer på hemsidan och Facebook. Och nu börjar en fyra veckor lång annonskampanj, säger Ellika Hammarlund, informatör på Solna församling.

Stockholms stift har även lanserat en valapp, Kyrkoval 2013, som ger information och nyheter om valet.

Valet i Solna är speciellt eftersom församlingen är landets näst största, efter Täby. Vid årsskiftet hade man 37 160 medlemmar och av dem är 33 368 röstberättigade. Dock valde bara 3 999 att utnyttja sin röst förra gången.

– Men vi tror att det ökar i år. Vi vill att antalet överstiger 4 000 den här gången, säger Johan Engvall, kyrkoherde i Solna.

Efter valet hoppas han att man har valt in människor med rätt tänk.

– Som både har kunskap att vårda det historiska, som Solna kyrka och kyrkbyn, men också vill förnya vårt arbete så det är relevant för människor i dag.

Krisen i Egypten och Syrien gör också flyktingfrågan aktuell.

– Många som kommer hit klarar sig, men andra har det mycket svårare, och där saknar vi arbete i dag.

För att rösta i kyrkovalet behöver man vara 16 år. Att attrahera unga människor är en viktig del i framtidsarbetet efter valet, menar kyrkoherden i Sundbyberg, Lennart Hansson.

– Jag hoppas att vi ska få goda förutsättningar att kunna fortsätta utveckla det goda arbetet vi jobbar med i dag. Vi har en ny lokal i Ursvik som öppnar i oktober, där vi hoppas kunna utveckla barn- och ungdomsarbetet med bland annat en öppen förskola, säger han.

– Vi har också många konfirmander, och även där vill vi fortsätta vårt arbete.

Sundbybergs församling har 20 822 medlemmar, varav cirka 18 300 är röstberättigade. Vid valet 2009 röstade 1 764 personer.

Fakta

Det här röstar du till:

I kyrkovalet gör du precis som i riksdagsvalet tre val:

Kyrkofullmäktige. Fungerar som församlingens riksdag. De utser i sin tur kyrkorådet, som kan jämföras med regeringen.

Stiftsfullmäktige. Stockholms stift beslutar bland annat om församlingsindelning.

Kyrkomötet. Är ett val på nationell nivå. Kyrkomötet bestämmer inriktning för kyrkans arbete.