ANNONS

Så ska lärarflykt förhindras

Sundbybergs stadshus.
Sundbybergs stadshus.
Högre löner och bättre chans till karriär, så vill det politiska styret hindra lärarflykt.

Oppositionen lägger hellre slantarna på fler lärare.
ANNONS

63 lärare har sagt upp sig från Sundbybergs skolor de senaste tre åren. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) om läget i skolan:

– Skolan har länge varit underfinansierad i Sundbyberg. Det har gjort det svårt att attrahera lärare och argumentera för att lärare ska stanna i Sundbyberg. Det har blivit en jobbig spiral för oss.

Den budget som tas i juni innehåller nio miljoner i höjd skolpeng 2017. Det politiska målet är att lönerna ska matcha kranskommunernas.

När tjänar Sundbybergs lärare lika mycket som de i Stockholm?

– Kanske inte nästa år, men vi tar stora kliv genom att skjuta till mer pengar varje år. Vi har en utmanande ekonomisk situation i Sundbyberg med skolan är den enskilt största satsningen, säger Eriksson.

Andra satsningar som lyfts är fler förstelärare, förbättrade IT-system och tvålärarsystem i klassrummen, vilket prövats på Duvboskolan. Styret vill också se fler friskolor, då man anser att ökad valfrihet ökar attraktionskraften och ger bättre skolresultat.

Förre ordföranden i grundskolenämnden, Jesper Wiklund (V), har lite annat fokus.

– Vi behöver fler lärare, inte bara mer välbetalda. Bra att lönerna höjs, men det ska ske i syfte att behålla och anställa fler, säger han.

I Vänsterpartiets budget läggs fem miljoner extra för att anställa cirka 10 nya lärare.

ANNONS

– Ökad lärartäthet minskar arbetsmiljö och stress. Jag är inte emot höjd skolpeng, men vi har ingen kontroll över om pengarna går till löner, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.