ANNONS

Så ska polisen få stopp på inbrottsvågen

Trots att Åsa Magnfors och Johan Stuube bor på den mest inbrottsdrabbade gatan i Hässelby-Vällingby känner de sig trygga.
Trots att Åsa Magnfors och Johan Stuube bor på den mest inbrottsdrabbade gatan i Hässelby-Vällingby känner de sig trygga.
"Överlag tycker jag att området är lugnt och har inte märkt av någonting", säger Åsa Magnfors.
"Överlag tycker jag att området är lugnt och har inte märkt av någonting", säger Åsa Magnfors.
Antalet bostadsinbrott i Hässelby-Vällingby ökade kraftigt under 2015. Nu satsar polisen för att stoppa tjuvarna.

– Vi har tillsatt en grupp som bara ska jobba med bostadsinbrott, säger Håkan Thor, kommunpolis för Hässelby-Vällingby.
ANNONS

Under flera års tid sjönk antalet bostadsinbrott i Hässelby-Vällingby, men 2015 tog det tvärstopp i den positiva trenden. Det visar färska siffror som Mitt i tagit fram med hjälp av polisen.

2014 var antalet bostadsinbrott och försök till inbrott i Hässelby-Vällingby 163 till antalet. Förra året ökade den siffran kraftigt till 270, den högsta årssiffran sen 2011.

– Det är definitivt en inbrottsvåg som drabbat oss, framförallt var det många bostadsinbrott under senare delen av hösten. Vi kommer att ha en mindre grupp som varje vecka jobbar med detta, åtminstone fram till april, säger Håkan Thor.

Den gata som var allra hårdast drabbad av inbrott och inbrottsförsök under fjolåret var Friherregatan, som vid hela elva tillfällen fick besök av inbrottstjuvar.

Men när Mitt i besöker gatan är det lugnt och stilla. Paret Åsa Magnfors och Johan Stuube har bott på gatan i elva år, men blir förvånade när de får höra att det är den mest inbrottsdrabbade i Hässelby-Vällingby.

– Jag är aldrig rädd eller orolig i hemmet, men vi har i och för sig två stora hundar som vaktar i vårt hem. Men överlag tycker jag att området är lugnt och har inte märkt av någonting. Tvärtom tycker jag att det är ett trevligt område med folk från hela världen, säger Åsa Magnfors.

Enligt kommunpolis Håkan Thor är det tre typer av inbrottsgäng som har identifierats. Det handlar om lokala missbrukare och ungdomsgäng, och inresta inbrottsligor.

– Tidigare kom de flesta av dessa från Sydamerika och det stämmer delvis även i dag, men framförallt är det många i denna våg som kommit från Östeuropa. Det är alltså ligor som reser runt och specialiserat sig på bostadsinbrott, säger Håkan Thor.

För den som är orolig över att själv få ovälkommet besök finns en del att tänka på. Många är måna om att ha så begränsad insyn som möjligt, men då kan det vara bra att veta att även tjuven har de önskemålen.

ANNONS

– Inbrottstjuvar tycker om att arbeta där de inte syns. Inbrott kan ju ske var som helst, men bor du i en lägenhet på bottenvåningen eller i en villa är risken att drabbas större. Du kan ju försöka att inte ha en stor buske eller häck som skymmer insikten allt för mycket, säger Håkan Thor.

Fakta

Här slog tjuvarna till förra året

Hässelby

Friherregatan: 11

Kvarnhagsgatan: 9

Astrakangatan: 7

Backlöksvägen: 6

Enspännargatan: 6

Beata Sparres gränd: 5

Fyrspannsgatan: 5

Loviselundsgatan: 5

Rosbacken: 4

Vällingby

Jämtlandsgatan: 7

Nickelgränd: 6

Söderberga gårdsväg: 6

Storvretsvägen: 5

Björnidégränd: 4

Multrågatan: 4

Ryttmästarvägen: 4

Skattegårdsvägen: 4

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.