Så ska polisen gripa smitaren

Polisen letar efter föraren som körde på Malin Blom vid Stadsgården och ber nu allmänheten att kolla sina kameror efter bilder.
Polisen letar efter föraren som körde på Malin Blom vid Stadsgården och ber nu allmänheten att kolla sina kameror efter bilder.
Malin Blom ligger fortfarande på intensiven efter smitningsolyckan på Stadsgården för över två veckor sedan.

Polisen jobbar efter flera spår. Bland annat uppmanar de dig att gå genom din kamera.

Smitningsolyckan skedde lördagen den 13 juni strax före klockan 21 på Stadsgårdsleden vid Fotografiska. Föraren i en svart Golf körde på Malin Blom och smet sedan.

Sedan dess har Malin opererats för benbrott och har svåra huvudskador. Hon ligger i respirator och enligt läkarna kan det ta år innan hon är återhämtad. Förra veckan gjorde Malin dock små framsteg mot att återfå medvetandet och hon kan nu öppna ögonen.

– Varje litet framsteg, såsom att hon sträcker på benet eller rör armen känns som stora segrar, säger Malins mamma Jenny.

Polisen jagar ännu den svarta Golfen, som tros vara en modell från mellan 2012 och 2015. Bland annat går de igenom sina egna register för att hitta personer som varit inblandade i trafikolyckor och som kanske kör en Golf.

– Men det är en av Sveriges vanligaste bilar så det är en snårig skog att söka genom, säger Peter Öman, förundersökningsledare på Södermalmspolisen.

Polisen vänder på varje sten för att få tag på föraren som körde på Malin i så hög hastighet att hon slungades högt upp i luften.

– Vi har kollat privata kameror, men även Trafik Stockholms kameror. Vi jobbar fortfarande i omgångar med att hitta fler privata kameror som kan ha filmat bilen, säger Peter Öman.

En idrottsklubb hade ett lopp i området den 13 juni. Polisen har kontakt med klubben för tips. De jobbar också mot verkstäder där de efterfrågat information angående Golfar som kommer in för reparation.

– Sedan har vi en backspegel som lossnade vid olyckan. Vi har haft kontakt med Volkswagen i Sverige, men där får vi göra ett omtag och kanske kolla på bilar utanför landet också, säger Peter Öman.

Förra veckan hade polisen fått in mellan 40 och 50 tips – de flesta med information om bilar.

– För oss anhöriga känns varje tips som kommer in som ett direkt stöd till oss och till Malin. Det är otroligt skönt att veta att det är fler än vi som tycker att det är fruktansvärt att någon bara kan köra vidare efter att uppenbarligen ha skadat en person så allvarligt, säger mamma Jenny.

Alla som varit vid Fotografiska vid olyckstillfället uppmanas att kolla sina kameror för att se om en svart Golf kan ha fastnat på bild.

– Man kan tro att den information man har saknar betydelse, men det kan vara en pusselbit som är viktig. Därför får man gärna kolla vad man har dokumenterat i kameran och dela med sig av detta, säger Peter Öman.

Fakta

Så kan du hjälpa till

Var du på plats och såg något – ring polisen på 114 14 med tips.

Gå genom din kamera och kolla om du råkat fota något som kan vara intressant.

Är du exempelvis näringsidkare eller fastighetsägare och har privata övervakningskameror i närheten av Stadsgården eller ut mot Nacka – kontakta polisen.

Hjälp till att sprida Mitt i:s och andra mediers artiklar med information om olyckan. Se bland annat mitti.se.