– Man borde passa på att satsa på barn och ungdomar. Fritidsgårdar, fritidsaktiviteter, dansskola, teaterskola, tv-spel. Det är aldrig fel att satsa på unga, säger en 44-årig Handenbo när hon får höra att kommunen planerar att bygga om i Handens stationsområde och nedåt Rudan.

Just nu är förslaget ute på samråd, vilket innebär att det är fritt fram för alla att tycka till om planerna.

– Det här är porten till centrala Handen och den regionala stadskärna som det är. Jag brukar lite skämtsamt och till hälften allvarligt säga att vi har länets vackraste och fulaste pendeltågsstation – det handlar bara om vilket håll man tittar åt. Den gamla murliknande byggnaden känns inte så kul, men om man vänder sig åt andra hållet har man den fantastiska sjön och naturreservatet, säger Linus Björkman (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Önskemålet: Fler hyresrätter

Men Handenterminalen handlar om mer än bara fina utsikter och en välkomnande entré till Haninges centralort.

Här vill man också bygga bostäder: ett nytt punkthus i norra delen av området, ovanpå befintliga huskroppar, i nya tvåfamiljshus samt i ett nytt lägenhetshus i två våningar i suterräng intill punkthuset.

Mohammed Idris, 38, har nyligen flyttat till Brandbergen från Solna med sin fru. Han trivs, och utesluter inte att det kan bli en flytt till Handen framöver om de vill bo större.

– Men det saknas bostäder. Jag ser helst att det blir fler hyresrätter, större hyresrätter som tvåor och treor, säger han.

Utvecklas med Haninge centrum

Även Haninge centrum ett stenkast från stationen ska utvecklas, men det är i ett annat projekt som lär gå ut på samråd först nästa sommar.

Samtidigt är det viktigt att Handenterminalen och Haninge centrum får utvecklas tillsammans, menar Linus Björkman.

– Vi har jobbat mycket de senaste åren med att tänka på en större helhet när vi gör nya detaljplaner. Om vi gör något på en plats, vad får det för konsekvenser på närområdet, och utanför? Det är ett viktigt perspektiv när man vill bygga en regional stadskärna, säger han.

Samrådet för Handenterminalen pågår till 16 augusti. Planhandlingarna visas i kommunhusets foajé och på kommunens hemsida.