ANNONS

Så ska Rotebro bli attraktiv stadsdel

Å ena sidan lugnt och nära till grönområden – å andra sidan fult och stört av ­buller. Det är några av svaren när 400 Rotebrobor tyckte till om utvecklingen av stadsdelen.
ANNONS

I Sollentuna kommuns framtidsvision ska Rotebro vara en attraktiv stadsdel år 2030. Ett steg på vägen var en så kallad medborgardialog där kommunen i maj bjöd in alla boende och företag att tycka till om sin stadsdel.

400 personer deltog. I förra veckan blev sammanställningen klar – och det är en varierande bild som målas upp.

På pluskontot hittar man närheten till natur, vatten och grönområden, närheten till bra kommunikationer, trivsam atmosfär och ett stort mått lugn och ro.

Bland det som Rotebroborna lyfter fram som negativt är buller från bilar, tåg och flyg.

På det estetiska planet är kritiken bitvis hård. Slitet, tråkigt och omysigt är några omdömen, och någon går så långt som att utnämna Rotebro till ”länets fulaste stationsområde”.

Samtidigt finns det storslagna visioner. Många efterlyser ikonisk arkitektur för att sätta en egen prägel på stadsdelen.

Andra tycker att flerbostadshusen på Turebergs allé är den självklara förebilden.

Andra platser som lyfts fram som inspiration är Central Park i New York, kaféerna i Paris, Kinesiska muren och Friends Arena.

Vilken form det nya området kommer att ta är dock för tidigt att säga, säger Stefan Larson, planarkitekt på Sollentuna kommun.

ANNONS

– Syftet med dialogen har varit att få mer lokalkännedom och skapa delaktighet. Det här blir ett av våra viktiga underlag för att ta fram en bra inriktning för Rotebro, säger Stefan Larsson.

Fakta

Tre röster om Rotebro

”Rotebro station behöver en kraftig modernisering om Rotebro ska byggas ut”

”Det känns som att kommunen har glömt bort Rotebro. Satsa mer och höj statusen!”

”Man kan inspireras av arkitekterna Santiago Cala­trava och Ralph Erskine … ikonisk och icke-konventionell design … en design som gör att Rotebro står ut och inte liknar andra kommundelar.”

Källa: Rotebroenkäten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.