ANNONS

Så ska Spånga och Tensta byggas ihop

Här ska nya bostäder minska avstånden mellan områdena, enligt Stockholms stads planer.
Här ska nya bostäder minska avstånden mellan områdena, enligt Stockholms stads planer.
Anna Kullenberg, som bor i Bromsten, tror att bygget skulle vara bra för integrationen.
Anna Kullenberg, som bor i Bromsten, tror att bygget skulle vara bra för integrationen.
Nu vill staden bygga ihop Spånga och Tensta.

1 000 nya bostäder mellan Bromsten, Rinkeby och Tensta ska bland annat öka integrationen.

– Stadsdelarna ska inte vända rumporna mot varandra, säger Roger Mogert (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
ANNONS

Delar av Spånga ligger bara ett stenkast från Tensta och Rinkeby. Men skillnaderna mellan stadsdelarna är stora. Arbetslösheten är lägre i Spånga och medelinkomsten betydligt högre jämfört med stadsdelarna intill.

Ett sätt att öka integrationen är att bygga ihop Bromsten, Tensta och Rinkeby, enligt majoriteten i Stadshuset. Förra veckan antog stadsbyggnadsnämnden en startpromemoria som så småningom ska möjliggöra mellan 800 och 1 000 bostäder i områdena mellan stadsdelarna.

I startpromemorian ingår dels ett programarbete för Spångadalen, dels ett planarbete som ska leda till 600 bostäder öster om Bromsten, intill Ulvsundavägen.

Roger Mogert (S) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han tror att bostäderna blir ett lyft.

– De kommer att vitalisera hela området. Båda delarna av stadsdelen gynnas av ett kraftigt tillskott av bostäder, säger han.

När grönområdena mellan Spånga, Tensta och Rinkeby minskar ökar det möjligheten till integration, tror Roger Mogert.

– Att bygga ihop områden är en viktig strategi. Stadsdelarna ska inte vända rumporna mot varandra. Dessutom behövs fler bostäder i Stockholm, de här bostäderna blir ett viktigt tillskott.

Anna Kullenberg är nyinflyttad på Småbjörksvägen. Hon gillar idén med fler bostäder.

– Det är trevligt med bebyggelse. Parkvägen där nere på ängen mot Rinkeby är jättemysig och det är där man möts och integrationen finns.

ANNONS

Soudabeh M. Ghasem promenerar med hunden Charlie i Rissneskogen. Hon tycker inte om att grönområdet ersätts av bostäder.

– Det finns en frihet här i skogen för alla barn som kommer hit och utforskar. Man kan inte bara ta bort den. Men nära vägen är det bara bra att man bygger för att stänga ute trafiken, säger hon.

Vem som ska bygga är inte helt klart. Av de 600 bostäderna öster om Bromsten har Svenska Bostäder fått markanvisning för 150 lägenheter. Övriga ska uppföras av andra byggherrar.

– Det blir en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor, säger Roger Mogert.

Enligt startpromemorian innebär nya bostäder i området påverkan på naturen. Husen ska byggas där det i dag finns en blandning av bland annat lövskog, barrskog, gräsmark och våtmark. Det finns dessutom groddjur och barrskogsfåglar i området.

Ordförande i stadsdelsnämnden, Awad Hersi (MP), tror inte att fler bostäder i området kommer att öka integrationen.

– Det är ju bara ett stenkast mellan Bromsten och Rinkeby. Att bygga bostäder där tror jag inte ökar den sociala mobiliteten. Det finns andra faktorer som är betydligt viktigare, säger han.

Awad Hersi vill dessutom bevara grönområdena.

– Det här är tättbebyggda områden som behöver ytor för rekreation. Området är välanvänt av människor som promenerar, cyklar och spelar fotboll.

Vice ordförande i nämnden, Ole-Jörgen Persson (M), är mer positiv till planerna.

– Det räcker självklart inte att bara bygga bostäder för att förbättra integrationen, men det kan vara en del av integrationsarbetet. Och alla förslag som minskar bostadsbristen är bra, det behövs nya bostäder även i vår stadsdel, säger han.

Fakta

Ska öka tryggheten

Startpromemorian ska ge förutsättningar för att så småningom bygga mellan 800 och 1 000 bostäder i området mellan Bromsten, Rinkeby och Tensta, samt öster om Bromsten.

Bostäderna kan, enligt promemorian, öka tryggheten och attraktiviteten i området.

Förutom bostäder planeras för skola, förskolor, idrottshall, parker, gator och en dagvattendamm.

Startpromemorian innehåller dels ett programarbete för Spångadalen, dels en detaljplan för området öster om Bromsten. Programmet ska ut på samråd hösten 2017. Detaljplanen ska på samråd våren 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.