ANNONS

Så ska staden stoppa trakasserier i Kungsan

Inför årets ungdomsfestival i Kungsan satsar staden extra på att stoppa sexuella trakasserier bland ungdomar.

Nu tillsätts en trygghetskoordinator och i ett nytt projekt ska högstadieelever få prata om värderingar.
ANNONS

När det kom fram att pojkgäng börjat omringa och tafsa på flickor under ungdomsfestivalen We Are Sthlm blev reaktionerna i media starka.

Men problemen med sexuella trakasserier på festivalen hade funnits i flera år innan dess och varit kända av staden.

– Förra året skärpte vi säkerhetsarbetet, men det har uppenbarligen inte räckt till. Nu tar vi fram ytterligare åtgärder inför sommarens olika evenemang, säger Karin Wanngård, finansborgarråd (S).

Nu blir Leila Baksi trygghetskoordinator och får i uppdrag att arbeta mot sexuella trakasserier och övergrepp i staden. Hon börjar den första april och har sitt omfattande uppdrag till december 2017.

– Det är en start. Och det är inte jag personligen som ska ut och prata med åttondeklassare, säger hon.

Hennes uppgift blir att utbilda stadens anställda och frivilligorganisationer, att samarbeta med polisen och andra myndigheter, sprida information till ungdomar och föräldrar och samla in statistik för att se hur stort problemet är. Dessutom ska hon stötta vid stora evenemang som just We Are Sthlm.

Leila Baksi har tidigare jobbat med projektet Respekt och självrespekt i Hägersten-Liljeholmen. Det kom till efter att det skett flera gruppvåldtäkter bland minderåriga i området. När polis och myndigheter pratade med de inblandade och med vittnen hade de svårt att se vad som är ett övergrepp och vad som är ett rimligt sexuellt beteende. De trodde att om en tjej sagt ja till att ha sex med en person så har hon sedan ingen rätt att säga nej till fler.

Från högstadieskolorna kommer också rapporter om ett grovt sexuellt språk och om att sexuellt kränkande bilder, filmer och texter läggs ut på nätet.

I projektet fick därför ungdomar i årskurs sju träffas under tre timslånga tillfällen för att prata om integritet, gränssättning och värderingar.

ANNONS

– Vi är bra på att prata om det biologiska. Man vi behöver också prata med ungdomar om känslor, tankar och förväntningar. Det kommer ofta i andra hand. Då vänder man sig till kompisar och nätet. Men vi behöver prata om vad ett samtycke är och hur man gör när man vill säga nej, säger Leila Baksi.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.