ANNONS

Så ska Stockholm växa

Tellus Tower vid Telefonplan flyttades några hundra meter eftersom det skulle störa ­försvarets radaranläggning – och förvandlades samtidigt till två byggnader. Nu hotas tornen i stället av en annan radar: Bromma flygplats.
Tellus Tower vid Telefonplan flyttades några hundra meter eftersom det skulle störa ­försvarets radaranläggning – och förvandlades samtidigt till två byggnader. Nu hotas tornen i stället av en annan radar: Bromma flygplats.
Flera av de intervjuade ser Hornsbergs strand på västra Kungsholmen som ett föredöme för nya områden där man både fått igång ett levande folkliv och många nya bostäder.
Flera av de intervjuade ser Hornsbergs strand på västra Kungsholmen som ett föredöme för nya områden där man både fått igång ett levande folkliv och många nya bostäder.
Just nu byggs 170 lägenheter i ett spektakulärt legoliknande hus på Gärdet.
Just nu byggs 170 lägenheter i ett spektakulärt legoliknande hus på Gärdet.
”Snabba hus” – boxar staplas på varandra, och ska ­fungera som lägenheter för unga i bland annat Västberga.
”Snabba hus” – boxar staplas på varandra, och ska ­fungera som lägenheter för unga i bland annat Västberga.
Stockholms största expansion sedan miljonprogrammet står runt hörnet.

Nu avgörs hur staden ska växa explosionsartat och samtidigt vara snygg och inbjudande.
ANNONS

Stockholms stad växer så det knakar. Före år 2030 ska det byggas 140 000 lägenheter enligt politikerna och 40 000 av dem ska vara klara om bara fyra år. Men vad händer med staden när så mycket nytt byggs på samma gång?

– Det går att bygga mycket med hög kvalitet. Och det går inte så mycket snabbare att bygga fult än snyggt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), som ska driva igenom stans största expansion sedan miljonprogrammet.

För att genomföra det hela har det bara under förra året anställts omkring 25 nya stadsplanerare. Samtidigt blir det allt svårare att hitta byggbar mark och mer komplicerat att bygga på den man hittar. Det leder allt oftare till intressekonflikter och att planerade projekt stoppas på grund av exempelvis buller eller grannar som påverkas negativt.

För att lösa den frågan borde man planera större när man bygger nytt, tycker Henrik Nerlund, sekreterare i Stockholms skönhetsråd.

– Mycket av Stockholms utbyggnad sker en plätt i taget i stället för att ta större grepp och skapa nya stadsmiljöer

Ett gott exempel är, enligt honom, Hornsbergs strand på Kungsholmen.

– Där har man på kort tid gått från industriområde till en tät trivsam stadsmiljö som lockar människor från hela stan, säger han.

Ett mindre bra exempel, menar Henrik Nerlund, är den planerade nybyggnationen i Marievik strax intill Liljeholmsbron. Här planeras sju höghus varav det högsta på 38 våningar. Men Henrik Nerlund är orolig för att man glömt saker som parker och torg.

– Ju högre man bygger, desto viktigare blir de offentliga miljöerna.

ANNONS

En röst i debatten som ofta hårt kritiserar stadsbyggnationen i Stockholm är nätverket Yimby som förespråkar förtätning. Yimby vill ha ”innerstad” med stadsgator och butiker i bottenvåningarna även i ytterstan. Det har staden ofta har som mål.

– Men i slutändan blir det punkthus à la 60-tal ändå. De nya planerna för Årstastråket är ett exempel på det, säger Yimbys talesperson Gustav Svärd.

Stockholms stads planchef Thomas Stoll håller med om att det är viktigt att bygga levande stad, men tycker inte att man ska stirra sig blind på formen på husen.

– Det handlar mer om gaturummet och gatulivet. Att det finns verksamheter och lokaler och gärna arbetsplatser. Jag tycker att det mest urbana torget vi har i Stockholm är Skärholmens.

Arkitekten Gert Wingårdh ligger bakom flera av Stockholms mer spektakulära byggnader. Han tycker att det är viktigt att skilja på inner- och ytterstad när man planerar projekt.

– Jag tycker att Stockholms innerstad är en av världens vackraste. Det är en stad som är väldigt mycket i dialog med vattnet och också ganska låg. Jag tror att det är viktigt att vårda det.

Utanför tullarna är det en annan femma, menar Wingårdh.

– Här har Stockholm inte en lika unik identitet och man kan vara lite friare att växa med både högre densitet och högre hus. Men även där är det jätteviktigt att hela tiden se till kvalitet och inte frestas till att bara jaga volym som man gjorde i miljonprogrammet.

Nyligen presenterades hans nya skisser för Tellus Tower vid Telefonplan som, om allt går i lås, ska bli Stockholm högsta bostadshus. Nu hotas planerna av Bromma flygplats radarstation. Den senaste tiden har det visat sig svårt att få igenom planer på just höga hus i Stockholm. Byggen har stoppats med orsaker som rök från värmeverk eller flygsäkerhet. Just nu pågår en debatt om att förenkla planprocessen i Sverige för att göra det möjligt att bygga snabbare, något som redan påbörjats av regeringen.

Men Gert Wingård ser inte den långdragna planprocessen som något negativt.

– Jag tycker att Stockholm känns otroligt tillåtande. Ibland kan man tycka att saker tar för lång tid men när man tänker att husen ska stå kvar i 200-300 år är det inte så konstigt.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert försvarar också systemet.

– Att bygga är delvis att kryssa sig fram. Jag skulle nog säga att vår utskällda svenska planprocess bidrar till kvalitet, säger han.

Han vill själv gärna ha fler hus som märks i innerstan.

– Stockholm har i flera år haft den inriktningen att inget ska få synas. Det tycker jag varit ett problem, säger han.

Fakta

Årets Stockholmsbyggnad

Nu kan du nominera din favoritbyggnad som byggts under 2015 i Stockholms stad.

En jury väljer ut tio finalister som du sedan kan rösta på.

Finalisterna presenteras den 12 april, och samma dag kan du läsa allt om dem i Mitt i. Den 26 maj prisas sedan vinnaren i en stor ceremoni.

Nominera via e-post: aretsstockholmsbyggnad@stockholm.se.

Via webben: stockholm.se/aretsstockholmsbyggnad.

Via brev: Stadsbyggnadskontoret, Årets Stockholmsbyggnad, Box 8314, 104 20 Stockholm.

Fakta

Tyck till om din stad

Hur ser din drömstad ut? Kommentera på Mitt i:s Facebooksidor, på Twitter och Instagram med #åretsstockholmsbyggnad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.