ANNONS

Så ska Storvreten växa

Storvreten och de nya centrumplanerna utformas nu i dialog med Storvretsborna.
Storvreten och de nya centrumplanerna utformas nu i dialog med Storvretsborna.
Tänk dig en karta över Storvreten i dag. Nu ska kommunen lägga till flera olika lager med bostäder, verksamheter och vägar. Visionen är ett levande centrum med Storvretsvägen som stadsgata.
ANNONS

Arbetet med att ta fram en strukturplan för Storvreten, dokumentet som ska styra utvecklingen till 2040, är redan i full gång tillsammans med Storvretsborna.

Visionen är att runt 2 000 nya bostäder stegvis ska tillkomma, tillsammans med nya verksamheter och ett utökat serviceutbud. Kommunen har nu flera fokusgrupper där Storvretsbor tycker till och områdesutvecklaren John Rawley berättar att det bland annat inkommit önskemål om fler bostadsrätter, mötesplatser och en uppfräschning av Storvretsparken.

I dag finns inget tydligt centrum här och många ser Tumba som sitt centrum – men det ska det bli ändring på. Kommunen tänker sig att Storvrestsvägen skulle kunna smalnas av och förvandlas till en stadsgata, på sträckan från korsningen Hagbrovägen till korsningen Odlingsvägen.

– Vi vill se om det finns möjlighet att skapa någon sorts torg där och göra ett centrumstråk med småskaliga verksamheter, butiker och affärer, säger John Rawley.

Storvreten ska kopplas ihop med Tumba, dels genom nya bostäder men även genom att fler gång- och cykelvägar kommer på plats. I dag bor det knappt 7 000 personer här men antalet kan mycket väl fördubblas till år 2040. Därför måste kommunen redan nu, utöver bostäder och verksamheter, börja planera för förskolor, skolor och äldreboenden. Det populära seniorboendet Bovieran, som bland annat tänker etablera sig i Salem, har visat intresse för att flytta till Storvreten.

Om allt går som det ska i processen tror John Rawley att Storvretsborna kan börja se nybyggen och etableringar redan under 2019.

Fakta

Tidplanen

Under maj ska alla inkomna synpunkter gås igenom. Förutom medborgardialogen har kommunen bland annat tagit fram en stadsdelsanalys och två konsult-delstudier som ligger till grund för strukturplanen. Dialog förs även med aktörer som SL.

Tanken är att materialet ska sammanställas i juni och att ett förslag på strukturplan presenteras i slutet av det här året.

Om den godkänns kan kommunen börja lämna besked till företag som vill etablera sig redan nästa år, och 2019 kan de första resultaten synas.

Den som vill kan ta del av allt material i kommunhuset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.