ANNONS

Så ska Sumpan bli ”Sveriges bästa cykelstad”

Cyklar.
Cyklar.
Sundbyberg satsar 26 miljoner kronor med målet att bli "Sveriges bästa cykelstad".

Som det ser ut idag är det en bra bit att trampa dit.
ANNONS

Järnvägsgatan, Landsvägen och Tulegatan är de farligaste vägarna för cyklister i Sundbyberg. Nu vill staden förbättra säkerheten i hela kommunen och få fler att cykla. Det politiska styrets nya budget som presenteras i dagarna innehåller 26 extramiljoner över tre år. Målet: göra Sundbyberg till Sveriges bästa cykelstad. En historisk satsning, enligt stadskommunalråd Stefan Bergström (C).

– Vi har behov av att satsa på cykelvägar. När vi bygger om och nytt ska plats för cyklar säkerställas. Mer plats för cykelparkeringar och säkrare separerade vägar, säger han.

Överfarter där cyklister har företräde, välröjda cykelbanor och servicestationer är på agendan.

Det kan också handla om att bredda cykelbanor.

– Många kör lådcykel idag, då behövs mer bredd. Man har haft ett riktmått på 1,6 meter men med de måtten kan inte lådcyklar köra om, säger Stefan Bergström.

Hur står sig då Sundbyberg som cykelstad idag? Sådär. I Folksams senaste mätning av cykelunderhåll i länet, som sopning, snö- och lövröjning, hamnar Sundbyberg i botten.

I Cykelfrämjandets kommunvelometer 2016 får Sundbyberg plats 39 av 48. Mätningen är baserad på bland annat hur mycket pengar som spenderas på cykelåtgärder, skyltning och underhåll.

– Vi visste vi skulle komma ganska lågt, men det är bra vara med i mätningen och inspireras av andra kommuner. Vi har jättemycket kvar att göra, säger Stefan Bergström.

Han anser att man är på rätt spår. Fler bilgarage ska minska markparkeringar och göra plats för cyklister. Cykelrum ritas in i nya Rissneleden och Ursviksvägen.

ANNONS

– Efter sommaren ska vi fatta beslut om en cykelreferensgrupp i appform. Idén är att man ska kunna ta bilder med geodata vid platser där det tillexempel är dålig framkomplighet. Vi ska också starta ett cykelråd med politiker, tjänstemän och Cykelfrämjandet. Cykelfrågan har inte varit prioriterad, men inom några år kommer det att vara märkbart bättre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.