ANNONS

Så ska Vaxholm ta sitt flyktingansvar

– Vaxholm ska ta sitt ansvar, säger socialchef Derek De Beer apropå att kommunen tagit emot minst antal flyktingar i landet.
– Vaxholm ska ta sitt ansvar, säger socialchef Derek De Beer apropå att kommunen tagit emot minst antal flyktingar i landet.
Under förra året var Vaxholm en av de kommuner som tog emot minst antal flyktingar i Sverige.

Det ska det bli ändring på.

– Vaxholm ska ta sitt ansvar, säger socialchef Derek De Beer.
ANNONS

Vaxholm har ett avtal om att ta emot 54 stycken ensamkommande flyktingbarn. Hittills har man dock valt att betala andra kommuner för att ta emot den. I år ska det bli annorlunda.

Den 18 januari öppnar ett hem för ensamkommande med plats för 13 till 14 barn.

Hemmet kommer att drivas av det kommunala vårdbolaget Vårljus, som hoppas kunna öppna ytterligare ett hem för ensamkommande någon gång i juni eller juli. Det kommer att ge Vaxholm en kapacitet att ta emot cirka 30 barn.

– Den långsiktiga planen är att Vaxholm ska ta sitt ansvar och placera ut de som kommer inom kommunen, säger Derek De Beer.

För att nå det målet har kommunen gett Vårljus i uppdrag att utreda möjligheterna för att öppna ytterligare ett hem för ensamkommande med 13 till 14 platser. Dessutom ska vårdbolaget se över möjligheterna att öppna ett stödboende för ungdomar som är runt 17 eller 18 år gamla.

– Sedan jobbar vi aktivt med att rekrytera nya familjehemslösningar i Vaxholm. Vi utreder två stycken närmare, och det är många som vill ställa upp som kontaktpersoner eller som goda män. Viljan är god, men det är inte helt okomplicerat att vara familjehem, säger Derek De Beer.

Utöver de ensamkommande barnen har Vaxholm ett avtal med länsstyrelsen om att ta emot 17 stycken nyanlända årligen.

– För tillfället har vi god beredskap att ta emot 17 stycken, jag skulle säga att vi har beredskap att ta emot ett 50-tal nyanlända under 2016, säger Derek De Beer.

När flyktingsituation var som mest akut i höstas erbjöd Vaxholm Migrationsverket 30 stycken evakuringsplatser. Dessa utnyttjades aldrig och erbjudandet drogs tillbaka. Om kommunen kommer att erbjuda evakueringsplatser igen beror på hur situationen utvecklas sig menar Derek De Beer.

ANNONS

– I nuläget finns det inte ett sådant behov vad jag kan se, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.