Så slipper du stressa efter sista beställningen

Hur lång tid tar det att dricka kvällens sista öl?

Sedan en Tyresöbo hört av sig till tidningen och berättat att han fått stressa i sig sista beställningen bestämde vi oss för att gå till botten med frågan.

Tänk dig att du sitter på en restaurang. Klockan är 21.45 och servitrisen går runt och tar sista beställningen. Du ber om en stor stark och får den serverad 21.50. 22.00 berättar samma servitris att det är dags att gå hem eftersom restaurangen stänger.

Oavsett om du nu snabbt bälgar i dig allt som är kvar eller lämnar halva ölen och går ut finns risken att du vandrar hemåt med en känsla av att ha blivit lurad.

Adam Linders, chefredaktör på nätnöjesguiden Thatsup Stockholm med fokus på restauranger, tycker att man som gäst ska kunna begära att personalen informerar om när krogen stänger, om det finns risk att det blir stressigt för gästen.

– Har kunden bara 30 minuter på sig tycker jag att den ska få veta det. Alla har ju inte koll på stängningstiderna, säger han.

Efter att ha ringt runt och frågat om rutinerna vid tre Tyresökrogar kan Mitt i rekommendera finsmakare och lättstressade att kolla upp när krogen stänger, för att få ett bra slut på kvällen.

Benjamin Bahar på O’Learys berättar att man tar upp sista beställningen en kvart före stängning, men låter gästerna sitta kvar längre än så.

– När klockslaget för stängning slagit informerar vi om att det är dags att tänka på hemgång. När vi tar upp sista beställningen brukar vi inte berätta att kunden förmodligen har 30 minuter på sig.

På Tyresö sjökrog berättar Li Zhuu att de en vanlig vardag eller söndag inte tar någon direkt sista beställning.

– Men om någon frågar om den får köpa en öl strax före stängning informerar vi om att vi stänger snart så att kunden vet vad som gäller. På helger när vi stänger senare tar vi upp en sista beställning en kvart före stängning, men vi räknar inte med att de är klara förrän efter en halvtimme, då vi måste stänga på riktigt.

Mehmet Sener på Tyresö kök å bar berättar att inte heller de har någon sista beställning på vardagar.

– Men om någon frågar får vi komma överens om vad som gäller. På helger tar vi upp sista beställningen en kvart innan vi stänger, men folk får ändå sitta kvar och dricka upp. Men en halvtimme efter stängningstid måste alla vara ute. Det är det lag på. Vi informerar inte om att gästen bara har drygt en halvtimme på sig.

Låt dig inte överraskas av krogens stängningstid.