ANNONS

Så ställde vattnet till det

Ungefär 100 personer befann sig i centret när vattnet började välla in.
Ungefär 100 personer befann sig i centret när vattnet började välla in.
Även ute på gatorna ställde vattenmassorna till det för cyklister, bilister och fotgängare.
Även ute på gatorna ställde vattenmassorna till det för cyklister, bilister och fotgängare.
Akil Zahiri betraktar skadorna översvämningen orsakat. Det enorma återställningsarbete som nu väntar skapar problem för församlingens verksamhet, berättar han.
Akil Zahiri betraktar skadorna översvämningen orsakat. Det enorma återställningsarbete som nu väntar skapar problem för församlingens verksamhet, berättar han.
Imam Ali islamic center efter skyfallet.
Imam Ali islamic center efter skyfallet.
Vägar stängdes, tunnlar vattenfylldes och Mälarvägen förvandlades till en mindre sjö. Översvämningarna förra helgen drabbade många hårt. Imam Ali islamic center i Jakobsberg drabbades av omfattande vattenskador i hela lokalen.
ANNONS

Församlingens lokaler, med en yta på cirka 3500 kvadratmeter, ligger på Datavägen – mitt i det mest drabbade området. På söndagen, då ungefär 100 personer befann sig på centret började vattnet välla in.

– Det trängde in från alla möjliga håll. Det började i bönesalen men snart var det vatten överallt. Vi försökte få bort det så bra vi kunde, men det gick inte. Det var extremt mycket vatten, säger Akil Zahiri, administrationsansvarig för församlingen.

Centret, som är säte för Sveriges största shiamuslimska församling, har ungefär 1000 medlemmar i Järfälla. Totalt 3500 personer använder lokalerna. Vattenskadorna betyder till stor sannolikhet att mycket måste rivas och byggas upp igen. Mätningar har visat att fukten nått minst 90 centimeter upp i väggarna.

Orsaken till översvämningen är att vatten- och avloppssystemet inte är dimensionerat för så kraftigt regn som det föll förra söndagen.

– När man bygger VA-system dimensionerar för ett så kallat 10-årsregn – ett regn som statistiskt ska komma var tionde år. Det som regnade i Järfälla den drabbade söndagen var ett 25-årsregn. Mycket kraftigare än vad systemet är dimensionerat för, säger Crister Bäckström, VA-chef, och fortsätter:

– Skyfallet var extremt. Vi har fått indikationer på att det regnade 95 millimeter, och det var inte ens ett mått för hela söndagen. Det är ett halvt badkar per kvadratmeter.

Kommunen har hittills fått vetskap om 17 privata fastigheter som drabbats av källaröversvämningar. Merparten bor kring Mälarvägen, men några finns i Skälby och Kallhäll. Att även fastigheter långt ifrån översvämningsområdet drabbats beror på att hela ledningssystemet fylldes med vatten.

– Bällstaån steg med flera meter. När det kommer så mycket vatten rinner det ner och fyller alla ledningar och lågpunkter. Hela systemet fylls upp och vattnet har tillslut ingenstans att ta vägen.

Miljöpartier i landstinget menar att större investeringar för att skapa ett samhälle som klarar av ett mer extremt klimat måste göras i kommunerna, och för att göra det möjligt behöver staten skjuta till mer pengar.

ANNONS

– Ett ökat statligt anslag för att genomföra exempelvis muddringsarbete vore väldigt välkommet, säger Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd i Järfälla.

Men några åtgärder för att en liknande situation inte ska inträffa igen är inte planerade.

– Hur man dimensionerar är ett system man använder i hela VA-Sverige, vi har inte möjlighet att bygga ett så rigitt system. Teoretiskt kan det komma ett likadant regn om två veckor, men det är inte troligt – statistiskt sett ska det inte komma igen förrän om 25 år, säger Crister Bäckström.

Han uppmanar alla som drabbats av översvämning att kontakta kommunen.

”VA-systemet är inte dimensionerat för så mycket regn.”

Fakta

Problem på flera håll

Minst 17 privata fastigheter har drabbats av källaröversvämningar.

Mälarskolan, Mälargymnasiet och NT-gymnasiet tvingades stänga på grund av översvämningar i källaren.

Kallhällsparken svämmade över.

Mälarvägen i Jakobsberg och Enköpingsvägen i Barkarby stängdes på söndagen på grund av stora vattenmassorna på vägen.

Flera tunnlar, bland annat vid Barkarby station, vattenfylldes och stängdes.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.