Så stoppas getingplågan

Det största bo som Kim Wahlberg, skadedjurtekniker på Nomor, har stött på var en meter brett och en halvmeter högt.
Det största bo som Kim Wahlberg, skadedjurtekniker på Nomor, har stött på var en meter brett och en halvmeter högt.
Husägare i Vaxholm och Österåker som vill slippa problem med getingar i sommar bör vara på hugget redan nu.

Just nu letar getingdrottningarna nämligen efter lämpliga boplatser. Experternas råd är att förstöra bona så snart det går.

Om du ser en geting som flyger runt så här års är det med största sannolikhet en drottning. Det är under maj och i början av juni som drottningarna letar efter bra platser att bygga sina bon.

– Honorna som har övervintrat letar efter en ny boplats och mat så att de kan lägga ägg. De är de som sedan blir arbetare, säger Kim Wahlberg, skadedjurstekniker på företaget Nomor.

Ett tips är att följa drottningen för att se vart hon tar vägen. Förr eller senare återvänder hon nämligen till sitt bo.

– Helst ska man ta ner ett getingbo så tidigt som möjligt. I början på sommaren är de stora som pingisbollar, men i slutet av sommaren är de stora som fotbollar och kan innehålla flera tusen getingar.

Värt att tänka på om man själv ger sig på ett bo är att bära tjocka kläder, handskar och myggkeps med nät för ansikte och hals. Ser man boet kan man spruta in insektgift i ingången längst ner så att boet fylls och giftet dödar allt därinne. Det är så de professionella skadedjursbekämparna gör.

Är boet riktigt litet kan man ta ner det med en dammsugare.

Värre är det med dolda bon, under tak och liknande. Då kan getingarna flyga in i en liten springa eller ventilationsöppning och boet befinna sig längre in så att man inte ser det.

– Då brukar vi lägga ut ett giftigt puder som getingarna för med sig in i boet, säger Kim Wahlberg.

Getingar är dock nyttiga djur i ekosystemet och därför ska man bara ta bort dem där de utgör en plåga och en fara. Speciellt skolor och förskolor bör skyddas från getingar och man bör tänka på att man själv kan vara överkänsligt mot getingsstick. Enligt Vårdguiden är nämligen ungefär en av hundra svenskar överkänslig mot stick från getingar och bin.

Allvarliga reaktioner är vanligare hos vuxna än hos barn och i Sverige dör i genomsnitt två personer per år efter en kraftig allergisk reaktion som orsakats av geting- eller bistick.

Vill man slippa getingarna i sommar är det alltså nu som bona ska lokaliseras. Skadedjursexperterna råder husägare att täta glipor och springor under hustaket. Getingar letar gärna efter trä som de kan använda som byggmaterial till boet.

Vissa år drabbas Stockholmstrakten av getingsommar men hur den här säsongen blir är svårt att veta redan nu.

– I Roslagen är det rätt mycket getingar generellt. Jag tycker att skärgården är rätt hårt drabbad, säger Kim Wahlberg.

Fakta

Använd dammsugare en mörk kväll

Passa på att ta bort boet under försommaren när bona bara innehåller en hona och larver.

Bästa tidpunkten är en mörk kväll. Getingarna är inne i boet och kvällskylan gör dem slöa.

Om boet är av en pingisbolls storlek eller mindre kan man använda en dammsugare eller försiktigt skära ner det i en papperspåse.

Krossa, dränk eller frys boet för att avliva getingarna.

Getingstick kan vara livsfarliga för allergiker. Bär tjocka kläder, skyddshandskar och ha myggnät över huvudet.

Källa: Anticimex, Nomor