Så stoppas sopbränder

Arkivbild från när det brann på Hagby 2013.
Arkivbild från när det brann på Hagby 2013.
Stanken nådde inte Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine.
Stanken nådde inte Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine.
Röklukt från Hagby har hotat både prinsessbröllop och trivsel i norrort.

Men nu ska det bli stopp på bränderna.

Ny teknik varnar innan det tar fyr i komposter och flishögar.

Känsliga näsor kan ha uppfattat röklukt på flera håll i norrort i lördags. Troligen kom i så fall lukten från Hagbytippen i Täby där det börjat pyra i en kompost på morgonen.

Räddningstjänsten var på plats för att släcka men kunde så småningom lämna över till personal som fortsatte släckningsarbetet.

Det är inte första gången som det hettar till ute på Hagby. För tre år sedan utbröt en brand vid samma tidpunkt som prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill skulle gifta sig inne i stan.

Frän rök spred sig långt utanför Hagby och många befarade att stanken skulle dra ner stämningen på prinsessbröllopet. Branden kunde dock släckas och festen hölls utan röklukt norrifrån.

Nu ska ny teknik sätta stopp för bränderna.

Sedan en tid tillbaka finns särskilda kablar installerade som mäter värmen i exempelvis stora högar med flis.

– Med vissa material som till exempel skogsflis blir det som en kompost och det utvecklas värme och kan börja glöda. Det hoppas vi nu kunna stoppa i tid, säger Rickard Fröling som är platschef på Hagby.

Enligt honom har den nya tekniken visat sig fungera väldigt bra. Vid högen där det började pyra i lördags fanns inte den nya tekniken på plats.