ANNONS

Sandqvist har lagt väskföretaget på hyllan

Anton Sandqvist, 46, syr på en väska hemma i lägenheten på Södermannagatan.
Anton Sandqvist, 46, syr på en väska hemma i lägenheten på Södermannagatan.
Symaskinen är en Pfaff från 1960-talet. Äldre maskiner är att föredra, tycker Anton Sandqvist, eftersom delarna är gjorda av metall och inte plast.
Symaskinen är en Pfaff från 1960-talet. Äldre maskiner är att föredra, tycker Anton Sandqvist, eftersom delarna är gjorda av metall och inte plast.
Anton Sandqvist bor och arbetar i sin lägenhet på Södermannagatan.
Anton Sandqvist bor och arbetar i sin lägenhet på Södermannagatan.
Tote-bag ur boken Heavy-duty sewing.
Tote-bag ur boken Heavy-duty sewing.
Anton Sandqvist började sy väskor i en källare – tio år senare blev det en miljonindustri. Nu har han lagt företaget på hyllan, och har fått tillbaka syglädjen.
ANNONS

– Det går nästan inte att få genom nålen när det är så många lager tjockt tyg, men det går om man tar det försiktigt och har tålamod.

Anton Sandqvist sitter framför symaskinen i sin lägenhet på Södermannagatan. Han försöker få till fållen till en ”tote-bag”, en sorts textilkasse som ska förses med läderhandtag. Väskor har länge varit en central del i hans liv. 2004 startade han väskföretaget som bär hans namn. Då var han en it-kille med ett kostymkarriärjobb som inte ville ha en datorväska i nylon, och kunde inte hitta en väska som föll honom i smaken i butikerna.

– Det fanns inte så många väskor för killar att köpa då, säger Anton Sandqvist.

 Han sydde en själv, fick komplimanger och tog mod till sig och gick till en hipp klädbutik som gillade och köpte in konceptet. Med tiden sa han upp sig från ingenjörsjobbet, gav sig med hull och hår in i väskbranschen och tolv år senare hade det lilla företaget vuxit till att ha runt trettio anställda och omsätta miljoner. Då valde Anton att hoppa av.

– I augusti avvecklade jag mig själv från företaget. Jag är fortfarande med som delägare och styrelseordförande, men det är inte längre min arbetsplats.

Beslutet hade växt fram under en längre tid.

– Jag är 45 år nu, och kände att jag inte längre är en del av modevärlden på samma sätt som förut. Man förändras, och man behöver vara intresserad och brinna för det man gör. Och jag kände att det var dags att göra något annat.

 Under våren gick han ner på halvtid i förtaget, och fick tillbaka syglädjen. Han började skriva på sin bok ”Heavy Duty Sewing” som lär ut hur man syr och konstruerar slitstarka bruksföremål, allt från väskor till växtamplar och förkläden på en hemmasymaskin.

– Jag har sytt sedan tonåren, då var det saker som revärer på åttiotalsjeansen vilket var en jättebra skola. Det var jättekul att få sy nu igen, att hitta på och konstruera alla objekt i boken.

ANNONS

Han syr i tjockt canvastyg, som är väldigt tätvävd och påminner lite om markisväv. Symaskinen är en Pfaff, från sextiotalet.

– Det är ett tips, att skaffa en symaskin från den tiden. Alla delar i den är gjorda i metall, de moderna maskinerna har delar av plast som gör att de inte fungerar lika bra.

 

Fakta

Bygger motorcyklar

Namn: Anton Sandqvist

Bor: Södermalm

Ålder: 45 år

Familj: Gift, särbo, med tre barn.

Yrke: Bygger motorcyklar, choppers, hjälper till att starta upp ett klädföretag i Malmö, driver en web-shop för tyg, delägare och styrelseordförande i Sandqvist Bags & Items

Aktuell: Med ny bok ”Heavy Duty Sewing”, Natur och Kultur.