ANNONS

Håll maten fräsch under rötmånaden

Rötmånad och 30 graders värme är mumma för bakterierna. Nu gäller det att se upp för matförgiftningar.
ANNONS

– Värmen ger en extra utmaning, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

I slutet av juli börjar rötmånaden då det ofta är varmt och fuktigt och matvaror lätt blir dåliga. Kombinera det med årets tropiska värme och höga luftfuktighet och bakterierna trivs.

– De växer lätt till sig i värmen, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Framför allt handlar det om att hålla kylvaror kylda.

– Man får tänka lite extra. Om inte kylvarorna snabbt kommer in i kylen kan det vara bra att ta med en kylväska när man åker och handlar, säger Mats Lindblad.

Frukt kan med fördel förvaras i kylskåp i stället för att stå framme och frukostfilen får snabbt åka in i kylen igen.

– Störst risk är det med mat som bearbetats med händerna och sen får stå framme på en sommarbuffé, som till exempel en räk- eller äggsallad säger Mats Lindblad.

Rått kött är alltid känsligt och naturligtvis extra känsligt i värmen.

Varje år rapporteras fler än 12 000 fall av magsjuka orsakade av bakterier som salmonella och campylobacter. Antalet smittade ökar under sommaren och de magsjukefall som rapporteras är bara toppen av isberget. Mörkertalet är stort.

ANNONS

Den som förgiftas av stafylokocker brukar få symptom snabbt, efter någon till några timmar. När det gäller campylobacter är inkubationstiden vanligen ett till tre dygn. Om man väl drabbas av matförgiftning är det viktigaste att se till att inte bli uttorkad.

Fakta

Så undviker du att bli sjuk

Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Har du varit i kontakt med rått kött ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med andra livsmedel.

Vid grillning – håll olika livsmedel från varandra och se till att köttsaften från rått kött inte vidrör mat som inte ska hettas upp. Använd inte samma redskap till rått kött som till den färdiggrillade maten.

Skölj grönsaker noga.

Källa: Folkhälsomyndigheten