Så vabbar Värmdös föräldrar

I Värmdö vabbas
I Värmdö vabbas
(V)ebruari - månaden då det vabbas mest är över. Men hur mycket man vabbar skiljer sig mellan kommunerna.

I Värmdö vabbar föräldrar i snitt 5 dagar per barn och år. I Danderyd 2.

TT har jämfört antalet utbetalda nettodagar från Försäkringskassan mellan 2011 och 2015 i förhållande till antalet barn i åldrarna 1-11 år i respektive kommun och år.

Och det finns stora skillnader i hur ofta föräldrar är hemma med sina sjuka barn.

Medan Värmdös föräldrar ersattes för fem dagar i snitt förra året vabbas det desto mindre i Danderyd.

Där var antalet ersatta dagar minst i hela landet; 2,4 både 2014 och 2015. I Täby är siffran 3,7, Stockholm 4,4 och i Tyresö 5,2.

I Arjeplog däremot vabbas det mest. Där ersatte Försäkringskassan i snitt 9,5 dagar per barn förra året. Året innan dess ersattes 9,2 dagar.

– Jag har faktiskt ingen aning om vad det kan bero på. Jag tror inte vi generellt sett är mer sjuka här i Arjeplog än i andra kommuner, säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog till Dagens industri.

Försäkringskassan har inte undersökt vad de geografiska skillnaderna beror på. Men enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten, kan man tänka sig att utpräglat rika respektive fattiga kommuner utnyttjar vab i mindre utsträckning, jämfört med ”medelrika” kommuner.

Om man har hög inkomst förlorar man mer på att vabba och om man har väldigt låg inkomst, exempelvis på grund av arbetslöshet, så går det inte att använda försäkringen. Det skulle kunna förklara vissa skillnader, säger han till Dagens industri.

Försäkringskassan identifierade 2013 tre grupper som underutnyttjade vab; Män med höga inkomster födda i Sverige, föräldrar med inkomster från eget företagande och utlandsfödda kvinnor.