Så väcktes centrum i Hökarängen till liv

Lokalerna stod tomma i Hökarängens centrum samtidigt som invånarna saknade service.

Nu finns både vårdcentral, white guide-restaurang, bageri och liv här.

För fyra år sedan hade Hökarängens centrum sedan länge tappat sin forna 50-talsglans. Butik efter butik slog igen och Hökarängs­borna var mycket missnöjda med både servicen och förfallet.

Så 2011 drog fastighetsägaren Stockholmshem igång projektet Hållbara Hökarängen.

– Vi fick tydliga signaler om att centrumet inte fungerade bra och de sociala problem som fanns där, berättar projektledaren Åsa Stenmark.

En boendedialog visade att vårdcentral, apotek, restaurang, kafé och mer liv och evenemang var det som saknades i centrum.

– Vi har amarbetet med bland annat stadsdelsförvaltningen och föreningen Bästa svängen, som arbetar mot missbruk och utanförskap, för att dra igång aktiviteter som Hökarängens dag, julmarknad och dans på dansbanan, säger Åsa Stenmark.

För restaurangverksamheten sökte man med ljus och lykta efter något ovanligt.

– Många var intresserade men vi ville inte ha en vanlig pizzeria utan något som skulle locka fler att komma hit.

Cevicherian Aji y Ajo blev svaret. Ceviche är en peruansk rätt med fisk eller skaldjur marinerade i bland annat lime, koriander och chili.

Franjo Pravdic, som driver cevicherian, är mycket nöjd.

– Det går bra men i början var det lite trögt med tillstånd och det mesta var helt stängt. Nu finns det både bageri och bryggeri. Det är roligt att Hökarängsborna är glada att vi finns här.

Så bra har det gått att familjeföretaget numera är listat i White Guide.

Hållbar utveckling är ledstjärna för projektet.

– Det har bland annat startats stadsodlingar i Fagerlidsparken och ordnats kurser i matlagning och hållbar konsumtion, berättar Åsa Stenmark.