Så väljer du rätt cykelhjälm

Barnens cyklar plockas fram ur vinteride och det är hög tid att köpa hjälmar för vårens utomhuslek.

Men vad ska man som förälder tänka på när man börjar leta?

Bland Familjelivs medlemmar är det ingen tvekan om att hjälmtvånget har slagit igenom. Ingen förälder kan tänka sig låta sina barn vare sig skjutsas eller cykla själva utan hjälm, även om det är lite si och så med användningen bland föräldrarna själva.

– Här går det automatiskt. Hjälmen hänger på cykelstyret så den ingår liksom i cyklandet och alla i familjen använder hjälm. Barnen är 6 och 8 år, berättar en mamma medan en annan förälder påpekar vikten av att föregå med gott exempel som vuxen genom att själv använda hjälm.

På NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) arbetar man mycket med att guida föräldrar rätt bland de olika varianter som erbjuds. Rickard Cosini, ansvarig för NTF Konsument, berättar att konsumenterna ofta upplever att det är svårt att få korrekt information från handeln om vilken hjälm de ska välja. När det gäller priset förklarar Rickard Cosini att dyrast inte nödvändigtvis är bäst.

Om hjälmen är korrekt märkt och passformen är bra så är kvaliteten inte högre bara för att hjälmen är dyrare.

Nästa hållpunkt vid valet av hjälm är barnets ålder. För barn under sju år kallas den variant man ska välja för småbarnshjälm. Stötdämpningen hos denna typ är lika bra som hos cykelhjälmar. Ibland kan småbarnshjälmarna vara svåra att hitta i den vanliga cykelhandeln, men de finns ofta att köpa i affärer som säljer barnvagnar och andra barnartiklar.

Det finns också en så kallad lekhjälm, som precis som småbarnshjälmen har en utlösningsfunktion i hakbandet. Den största skillnaden dem emellan är att lekhjälmen är godkänd med en äldre testmetod. Gemensamt för de båda typerna är att de är lämpliga för aktiviteter så som cykling och pulkaåkning. De ska vara CE-märkta, småbarnshjälmarna ska även vara försedda med EN 1080-märkning.

Trehjulingar och sparkcyklar omfattas inte av tvånget, eftersom de räknas som lekfordon. Naturligtvis är det inget som hindrar att barnet ändå använder hjälm. När det gäller vilken storlek man väljer kan en tumregel vara att hjälmen sitter så att den inte kan skjutas vare sig framåt eller bakåt och på så sätt riskera att lämna pannan eller bakhuvudet fria. Med andra ord är det ingen idé att köpa en hjälm för barnet att växa i. Snåla heller aldrig genom att köpa på till exempel loppis, då vet du inte vad hjälmen har varit med om med tidigare användare.

En förälder på Familjeliv berättar hur väl inarbetat hjälmanvändandet är i deras familj.

– Jag bad sonen att köpa mjölk. När det hade gått ett tag hittade jag honom gråtande på rummet. Jag frågade vad det är, varpå han svarar ”Mamma jag hittar inte min hjälm!”. Jag hade glömt att jag flyttat på hjälmen och att han skulle ha den. Tur att han var så duktig att han inte cyklade iväg.

Snart 4-årige Tage håller på att lära sig cykla och vet hur viktigt det är med hjälm.

Fakta

Tänk på det här

Prova hjälmen noga i butik. Den ska sitta tajt utan att vara obekväm.

Hakbandet får inte nypa åt eller klämma .

Se till att hjälmen sitter stadigt när du knäppt den.

Hakbandet ska gå att reglera.Hjälmen får gärna ha bra ventilation, då är den bekvämare.

Källa: NTF och Konsumentverket