ANNONS

Så vill Allianspartierna klara integrationen

Fler företag på företagsområdena, nya etableringsmöjligheter, samt en ny strategi för turism.

Det är några av Allianspartiernas åtgärder för att underlätta integrationen.
ANNONS

Tyresös Allianspartier har gett Arbetscentrum i uppdrag att ta fram en ny strategi för integration. Bakgrunden är de nya utmaningar som de flesta av Sveriges kommuner ställs inför, i och med att Sverige förra året dubblerade sitt flyktingmottagande jämfört med året innan.

I Tyresö tror Allianspartierna på att utveckla samspelet mellan kommunen och olika aktörer.

– Det kan handla om kontakt med bostadsmarknaden för att ordna fram fler bostäder, det lokala näringslivet för nya vägar till jobb eller civilsamhället för fler sätt att mötas och överbrygga kulturella skillnader, säger Anna Steele (L), ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

– Vi fortsätter även att utveckla vår samverkan med arbetsintegrerande sociala företag för att fler människor ska kunna komma tillbaka till, eller bli delaktiga i, samhälle och arbetsliv, säger hon.

Allianspartierna menar också att mer gynnsamma villkor för företagare i allmänhet också gynnar integrationen och radar upp en rad åtgärder som ska genomföras. Till exempel ska Bollmora företagsområde ses över, för att ge plats åt fler företag, men Allianspartierna vill också skapa möjligheter till nyetablringar i kommande stora byggprojekt som Norra Tyresö centrum och Wättingeområdet.

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M), nämner också en ny strategi för turism, där Tyresö ska stärkas som besöksmål – något som även det kan ge fler arbetstillfällen.

En genomgång av Tyresö kommuns insatser för flyktigmottagandet visar dock att detta minskat rejält i år. Enligt uppgift från Migrationsverket har Tyresö kommun fram till och med den 1 juni i år tagit emot 17 personer som sökt uppehållstillstånd i Sverige. Av dessa är inga ensamkommande flyktingbarn.

Bara i Vaxholm, Vallentuna, Nykvarn, Ekerö och Värmdö har mottagandet varit lägre.

Inte heller kan man säga att Tyresö kommun det senaste året utmärkt sig som en kommun som tar emot många flyktingar. Under 2015, då antalet personer som sökte asyl i Sverige, mer än dubblerades jämfört med året innan, ökade Tyresö kommun sitt flyktingmottagande från 47 till 75.

ANNONS
Fakta

Flyktingmottagande Tyresö

År Mottagna i Tyresö Mottagna i länet

2016 (till och med 3/6) 17 (varav ensamkommande flyktingbarn 0) 2 130

2015 75 (varav ensamkommande flyktingbarn 28) 6 152

2014 47 (varav ensamkommande flyktingbarn 12) 5 668

2013 49 (varav ensamkommande flyktingbarn 19) 5 219

Källa: Migrationsverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.