– Jag är en av de i Sverige som kan mest om det här, säger Geir Stakset oblygt.

Med ”det här” syftar han på problematiken med unga som dras in i kriminalitet. Om detta, och specifikt om situationen bland unga kriminella i Farsta, pratar han nu på söndag på Farsta gård.

Föreläsningen arrangeras av Farsta föreningsråd och FoC Farsta fotboll där Geir Stakset är ledare. Bakgrunden är den senaste tidens våldsdåd i Farsta.

– I Farsta har vi ett gängkrig som eskalerar. Tidigare har jag haft förhoppningen att det ska ta slut men det kommer inte att ta slut. Det är för många involverade, säger han när Mitt i når honom på telefon.

Det är en dyster bild. Men det betyder inte att han är uppgiven eller vill skrämma upp gemene man i Farsta – tvärt om.

– Tanken är att de som kommer och lyssnar ska känna sig mer medvetna och trygga när de går därifrån, säger Geir Stakset.

Stort kontaktnät

Sin kunskap i ämnet bygger han på flera olika erfarenheter. 2014 startade han ett företag med syftet att hjälpa gängkriminella att hoppa av. Han har skrivit böcker som bygger på intervjuer med kriminella och han har upparbetade kontakter med både polis och socialtjänst.

Han känner dessutom många unga i Farsta, bland annat via fotbollen.

Så vad tänker han berätta om på söndag?

– Jag kommer att lämna över bollen till publiken och svara på det de undrar över. Det kan handla om vem de här personerna ger sig på och varför, säger han.

Vill bryta utanförskap

Utöver att ge en bild av läget, hoppas Geir Stakset att föreläsningen ska väcka engagemang för Farstas unga. Han vill involvera fler i det han ser som sin mission: att stoppa rekryteringen till kriminella nätverk.

– Alla kan göra enkla grejer: Börja hälsa på ungdomar. Var ute mer på kvällarna. Gå ut i centrum och spräck bubblan på de här små ungdomsgrupperna som går runt. Du behöver inte vara rädd, ingen kommer att skjuta dig för att du säger hej, säger han.

Under intervjun återkommer han flera gånger till vikten av en fungerande skola.

– Polisen är inte lösningen på kriminaliteten i Sverige just nu. Det handlar om att skolan är den största distributören av utanförskap, som gör att gängen kan rekrytera unga.

Enligt Geir Stakset uppstår faran när unga känner att de inte platsar i skolan. Det är då de söker den gemenskap som gängen kan erbjuda.

Kan man öka antalet som tar sig vidare från grundskolan är mycket vunnet, menar han.

– Av de som går ut gymnasiet är det en löjligt liten andel som blir kriminella.