Så vill oppositionen stoppa klottrandet

Sanera allt klotter inom 24 timmar - även på privata fastigheter.

Det föreslår Liberalerna i en motion.

Moderaterna vill återinföra nolltoleransen.

Mitt i har nyligen rapporterat att klotteranmälningarna ökat lavinartat i innerstan. För att försöka stävja klottrandet vill Liberalerna (tidigare Folkpartiet) pröva ett nytt grepp. Att även privata fastighetsägare ska innefattas av 24-timmarsgarantin, som innebär att klotter på stadens egendom ska tvättas bort inom ett dygn.

– Om de privata också fick ingå i det kommunala systemet skulle det innebära både snabbare och effektivare sanering, säger Lotta Edholm, (L), oppositionsborgarråd.

De privata husägarna, som bostadsrättsföreningar, skulle själva få betala att klottret tas bort, men använda samma anmälningssystem och entreprenörer som staden.

– Det vi vet är att klotter föder klotter. Steget att klottra i en nedskräpad miljö är mindre än om det är rent och fint. Olagligt klotter måste väck direkt, säger Lotta Edholm.

Liberalerna har skrivit en motion till kommunfullmäktige, som ännu inte tagits upp för beslut.

Moderaterna vill att nolltoleransen mot klotter ska tas tillbaka, enligt Anna König Jerlmyr, (M), oppositionsborgarråd. Nolltoleransen innebar bland annat att staden inte får stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter och olaglig graffiti. Policyn avskaffades efter valet 2014.

– Vi anser att majoriteten fullständigt tappat greppet. Det här är effekten av att man omfamnat graffitimålare, säger Anna König Jerlmyr.

Hon vill som Liberalerna stärka samarbetet med privata fastighetsägare för att snabbt få bort klottret från gatorna.

– Men hur det samarbetet ska se ut är något vi får titta på.