Så vill M och S sätta sprätt på vårmiljoner

Nacka får 36 miljoner kronor av pengarna i regeringens vårbudget. En del av pengarna vill M och S i Nacka lägga på skolan.
Nacka får 36 miljoner kronor av pengarna i regeringens vårbudget. En del av pengarna vill M och S i Nacka lägga på skolan.
Nacka får 36 miljoner kronor av pengarna i regeringens vårbudget.

De två största partierna i Nacka, Moderaterna och Socialdemokraterna, är eniga om en sak, en del av pengarna bör gå till skolan.

Preliminära beräkningar visar enligt de två största partierna i Nacka, M och S, att Nacka får 36 miljoner kronor av pengarna i regeringens vårbudget i årligt tillskott.

– Det är ett rejält tillskott, och lika med 60 lärare per år, säger Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka.

– Roligt att regeringen gör en så stor höjning, tillägger han han.

Socialdemokraterna i Nacka vill satsa miljonerna på att stärka välfärden, bland annat borde äldreboenden få mer resurser, tycker S.

S vill även satsa på utökad utbildning i kulturskolorna, där en del av pengarna bör läggas på datorspelsutveckling och programmering, tycker partiet.

Och regeringsmiljonerna borde även räcka till att bygga fler ungdomsbostäder, tycker S.

Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), är inte lika imponerad av regeringspengarna utan hänvisar till den tidigare beslutade skatteutjämningen som enligt honom gör att Nacka förlorar 80 miljoner kronor årligen till andra kommuner.

”Med de här 36 miljonerna så blir förlusten bara 44 miljoner för Nacka. Det bästa vore ju om vi kunde få behålla så mycket som möjligt att våra egna pengar från början i stället för denna rundgång”, skriver Mats Gerdau i ett mejl till Mitt i.

Gerdau vill vänta med att sätta ner foten om hur regeringsmiljonerna ska användas men skriver:

”Redan nu kan jag väl säga att vår första budgetprioritering är skola och utbildning, liksom det är i år. Där finns fortfarande stora utmaningar, inte minst med många nyanlända, och vi vill fortsätta ligga på topp i undervisningskvalitet med kompetenta lärare. ”