ANNONS

Så vill politikerna hejda söktrycket

Mitt i den 11 november 2014.
Mitt i den 11 november 2014.
Maria Stockhaus (M), ordförande i Sollentunahem.
Maria Stockhaus (M), ordförande i Sollentunahem.
Allt fler slåss om Sollentunahems lediga lägenheter.

Politikerna är ense om att det borde byggas mer - men inte om vilka som ska göra det.
ANNONS

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om hur trycket på lägenheter i Sollentunahem ökat kraftigt de senaste åren. Hittills i år har i genomsnitt 514 personer sökt varje ledig lägenhet som Sollentunahem annonserat ut – vilket är en ökning med 63 procent sedan 2009.

– Jag är inte förvånad, det är en direkt effekt av den borgerliga politiken där man sålt ut i snabbare takt än man har byggt nytt, säger oppositionsrådet Freddie Lundquist (S).

Socialdemokraterna i Sollentuna har länge arbetat för att skruva upp byggtakten – och då framför allt när det handlar om hyresrätter.

– I dag utgör egna hem och bostadsrätter 75 procent av alla bostäder i Sollentuna, det är för mycket med tanke på vad det kostar att köpa en bostad i kommunen, säger Freddie Lundquist.

Mitt i har tidigare berättat om hur Sollentunahems bestånd krympt med 1 400 lägenheter de senaste åtta åren. Freddie Lundquist ser gärna att beståndet får växa till samma nivå som 2006, då bolaget hade drygt 7 000 lägenheter.

Sollentunahems ordförande Maria Stockhaus (M) är dock tveksam till detta.

– Jag tror att Sollentunahem har en ganska lagom storlek i dag, säger hon.

Däremot ser Maria Stockhaus gärna att det byggs fler hyresrätter av privata aktörer – och att byggtakten ökar i stort.

– Det är problematiskt att bygga i Stockholm. Byggnormer, regler och möjligheterna att överklaga detaljplaner gör det svårt att bygga, speciellt i centrala lägen. Jag skulle gärna se att det gick fortare, säger hon.

ANNONS

Huruvida det snabbt ökande trycket på större hyreslägenheter, som Mitt i:s kartläggning visade på, kommer att påverka Sollentunahems planer återstår att se.

– Det är viktigt att anpassa sig efter efterfrågan. Jag tror absolut att det kan vara så att fler efterfrågar större lägenheter i dag, till exempel barnfamiljer som vill ha ett lättskött boende och väljer hyresrätten i stället för ett boende man äger, säger Maria Stockhaus.

Under hösten ska Sollentunahem få nya ägardirektiv. Då uppdateras riktlinjerna för hur bolaget ska utvecklas framöver.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.