ANNONS

Så vill S satsa i Solna

Pehr Granfalk (M) och Arne Öberg (S)
Pehr Granfalk (M) och Arne Öberg (S)
På måndag ska Solnas budget för 2016 antas i kommunfullmäktige. Socialdemokraternas skuggbudget fokuserar på mindre barngrupper i förskolan och höjda löner för lärare.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om den borgerliga alliansens budget för nästa år som läggs fram med stöd från Bergshamrapartiet. Alliansen lovar att satsa särskilt på skolor, förskolor och bättre stadsmiljö.

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, har lagt ett budgetförslag som också lyfter fram vikten av bra skolor. Partiet vill lägga 35 miljoner kronor på att rekrytera 70 nya pedagoger till förskolorna.

– Då kan vi skapa barngrupper i förskolan på i genomsnitt 15 barn och tre pedagoger. Nästa år sker en rejäl ökning av de minsta barnen på förskolorna, och det är dessa barn som verkligen behöver vistas i mindre grupper, säger Arne Öberg (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Utöver den satsningen vill Socialdemokraterna lägga 6 miljoner kronor på att höja lärarlöner.

– Det är för att behålla och rekrytera lärare. Här konkurrerar vi i dag med andra kommuner. Till exempel Stockholms stad sköt förra året till en stor summa pengar till höjda lärarlöner, säger Arne Öberg.

Både alliansen och Socialdemokraterna vill rusta upp kommunens skollokaler, men i olika omfattningar. S vill lägga 50 miljoner kronor årligen under en treårsperiod.

– Alliansen som har styrt Solna har slarvat med underhållet av skolorna. Det finns gott om skolor och förskolor som är väldigt slitna.

Arne Öberg vill att kommunen påverkar så att en viss andel hyresrätter ingår när nya bostadsområden byggs. S vill också se satsningar på nya idrottshallar och att upphandlingen av en ny simhall i Ritorp kommer i gång nästa år. Men som en konsekvens av satsningarna vill partiet höja kommunalskatten med 16 öre, från dagens 17,12 till 17,28 kronor.

Socialdemokraternas budget är en typisk oppositionsbudget, anser Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

– Man lovar mer än den styrande majoriteten men någon annan får betala, säger han.

Alliansens budget är baserad på en oförändrad kommunalskatt. Pehr Granfalk tycker att oppositionen svartmålar skolornas standard.

– Det finns behov på alla våra skolor. Men inom ramen för vår budget och lokalförsörjningsstrategin satsas ungefär 75 miljoner kronor på förskole- och skollokaler nästa år.

Upphandlingen av en ny simhall i Ritorp avbröts för att politikerna ansåg att den skulle bli alltför dyr.

– Vi ska presentera ett upplägg för att bygga en ny simhall under mandatperioden. Vi är öppna för olika lösningar när det gäller finansieringen, säger Pehr Granfalk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.