Så vinterrustar du trädgården

Låt löven vara kvar och ta vara på gammalt granris.

Trädgårdsmästaren Maria Rydell tipsar om hur växterna klarar vintern.

Färgsprakande rabatter och lummiga bersåer får vänta. Nakna spretiga grenar och mörkbruna jordplättar är snarare vad ögat får stå ut med kommande månader.

Innan vintern slår till på allvar handlar det om att förbereda sig. Ju bättre växter och jord tas om hand, desto smidigare går arbetet till våren.

Höstens bortforslande av bruna blad kan kännas som vårens gräsklippande – det tar aldrig slut.

Men det eviga lövsamlandet är onödigt, menar landskapsarkitekten Maria Rydell. När löven lagt sig på marken plockar hon i stället fram gräsklipparen.

– Jag kör rätt över dem så de blir finhackade, och krattar över dem till rabatterna. Lagom till våren har löven gjort jordens kvalité bättre. Då slipper man köpa ny jord, säger Maria Rydell.

Känsliga perenner kan göras lyckliga med hjälp av granris. Stora kvistar som läggs på busken håller kylan borta. Viktigt är att det är ordentligt kallt, som det brukar vara en bit in i december. Är luften ljummen samlas fukt under riset och busken kan utsättas för svamp.

Årets långa och varma höst gör att marken fortfarande är mjuk. Därför är tiden perfekt för en sista ogräsrensning om snön inte sätter stopp.

– Det får man igen till våren när trädgården exploderar av blommor och växter som slår ut på en och samma gång. Då kan det vara skönt att ha gjort rent i förväg, säger Maria Rydell.

Fakta

Fler tips:

Gräv om komposten innan den fryser helt.

Kantskär rabatterna.

Ta in trädgårdens prydnadssaker.

Gör rent redskap så de inte rostar.

Vattenslangen bör tömmas och tas in.

Plocka upp fallfrukt.

Källa: Odla.nu