ANNONS

Saba fick jobb – men dottern kvar i Eritrea

Saba Mehretab tycker att jobbet gör henne självständig.
Saba Mehretab tycker att jobbet gör henne självständig.
Saba Mehretab, 28, flydde från Eritrea för att komma undan landets hårdföra militärtjänst. Nu bor hon i Farsta strand och gläds hon åt sin provanställning på Melanders fisk i Täby centrum.
– Jag drömmer om en fast tjänst, det skulle öka mina chanser att få hit min 8-åriga dotter.
ANNONS

Saba Mehretab, 28, är en av alla eritreaner som tvingats in i det militära. Enligt flera människorättsorganisationer är tjänstgöringen i landets nationaltjänst att likna vid ett tvångsarbete och många eritreaner riskerar att bli fast hela livet. Många flyr, trots att desertörer bestraffas mycket hårt – inte sällan med tortyr. Saba Mehretab såg ingen möjlighet att bygga något liv för henne och hennes 8-åriga dotter så hon valde att fly till Sverige.

– Jag ringer henne varje dag och pratar med min mamma och mina syskon som tar hand om henne. Jag saknar dem väldigt mycket, säger Saba Mehretab.

Saba Mehretab tvingades in i det militära likt de flesta eritreaner.

”Jag saknar dem väldigt mycket”

Delar rum med sex andra

Saba kom till Sverige för snart två år sedan. Just nu bor hon på ett hotell i Farsta strand tillsammans med hundratals andra nyanlända.

– Vi bor sex personer i ett rum. Många försöker studera men det är mycket svårt, säger hon.

Här på det före detta hotellet i Farsta strand bor nyanlända. Sex personer delar rum.

Saba försökte få ett jobb genom Arbetsförmedlingen, vilket var svårt. Men på en av deras mässor kom hon i kontakt med det nystartade företaget Jobbentrén som hjälper arbetsgivare inom framförallt restaurangbranschen att komma i kontakt med nyanlända.

ANNONS

Saba lyckades få ett jobb i Täby genom Jobbentrén.

— Sju av tio jobb förmedlas via egna kontakter och många nyanlända har inga som helst kontaktnät, säger Mark Ahlenius på Jobbentrén.

Vill känna sig självständig

Och till Sabas stora glädje lyckades hon få en provanställning – på Melanders fisk i Täby centrum.

– Jag älskar att jobba. Jag känner mig självständig när jag kan tjäna egna pengar. Hemma i Eritrea studerade jag till dekoratör inom hotellbranschen och jag är van med att ta emot gäster och se till att saker och ting ser fint ut, säger hon.

Förutom att koppla ihop nyanlända med passande arbetsgivare så hjälper Jobbentrén nyanlända med språket och fler vägar in i det svenska samhället.

– I början ses vi väldigt mycket för att kolla hur allting fungerar på det nya jobbet. Men vi planerar exempelvis också utflykter i skärgården eller middagar hos svenska familjer, säger Mark Ahlenius.

Lära sig om Västerbottenost

Han har bland annat hjälp Saba med restaurangmenyer och berätta om det svenska sättet att arbeta.

– Det är inte helt lätt att veta vad Västerbottenost eller salmalax är för någonting. Det är heller inte så lätt att veta hur det svenska arbetssättet fungerar, med frihet under ansvar. Det är väldigt annorlunda jämfört med Eritrea där arbetsplatserna är väldigt hierarkiska.

Jag drömmer om en fast tjänst, för det skulle öka mina chanser att få hit min dotter.

Saba tycker att Täby centrum är väldigt fint och hon tycker särskilt om flygeln som finns i centrumet. Men saknaden till dottern är stor.

– Jag drömmer om en fast tjänst, för det skulle öka mina chanser att få hit min dotter.

ANNONS