ANNONS

Sabotage kan kosta liv

Närpolisen Wilhelm Jungward måttar upp hålets storlek. Ett par dagar efter händelsen fick en annan polisbil i Fittja bakrutan krossad. ”Det är ett fåtal individer som gör så här. Ibland kan det komma en våg efter någon form av ingripande som polisen gjort, säger kollegan Anders Wennerlund.
Närpolisen Wilhelm Jungward måttar upp hålets storlek. Ett par dagar efter händelsen fick en annan polisbil i Fittja bakrutan krossad. ”Det är ett fåtal individer som gör så här. Ibland kan det komma en våg efter någon form av ingripande som polisen gjort, säger kollegan Anders Wennerlund.
Patrullen fick larm om en våldtäkt.

Men när de skulle rycka ut var bilen saboterad.

– Det här är fjärde gången jag är med om att bilen blivit vandaliserad, säger närpolisen Wilhelm Jungward.
ANNONS

Larmet kom vid femtiden förra måndagen: vittnen hade larmat om en våldtäkt utomhus. Polispatrullen avbröt genast rutinuppdraget att mingla runt och tala med folk och butiksanställda, och skyndade i stället bort till bilen, berättar Wilhelm Jungward som är närpolis i Botkyrka.

Polisbilen stod parkerad på busstorget i Fittja centrum och körde i väg mot en adress i norra Botkyrka. Men polisen kom inte långt.

– Vi drog i väg och körde ganska fort, men vid Fittjavägen så kände jag att bilen inte kändes bra.

I däcket fanns ett hål. Wilhelm Jungward visar hur stort hålet var.

– Någon har varit där med en kniv eller något annat vasst. Det känns tråkigt, vi var på väg till ett brådskande jobb, men fick avbryta. Nu tvingades man skicka en bil som var tre–fyra kilometer längre bort.

Händelsen har fått honom att skriva ett inlägg på Botkyrkapolisens Facebooksida. Där berättar han att en del personer ofta kritiserar polisens arbete i stil med ”Ta våldtäktsmän i stället”. Han skriver: ”Samma individer har väldigt svårt att förstå och acceptera vårt arbete och gör vad de kan för att försvåra detta genom att bland annat skära sönder däck på våra bilar.”

– Det är ofta ungdomar som har en helt annan inställning till narkotika än vad vi och lagen har. Men det arbetet ligger oss nära, för vi ser vad narkotikan gör med ungdomarnas utveckling.

Varför gör någon så här?

– Det kan vara frustration eller irritation för något som man åkt fast för. Och då ser man det här som någon form av vedergällning.

ANNONS

Wilhelm Jungward ber de som förstör att tänka mer långsiktigt och inte bara utifrån ”jag” och ”mig”.

– Vi har hjärtstartare i bilen och nästa jobb kan vara för att hjälpa en anhörig till dem som har hjärtstopp. Då är det inte bra om vi har punktering.

För Södertörnspolisen har sommaren annars varit ganska lugn när det gäller skadegörelse, enligt Anders Wennerlund på ordningsenheten.

– Men det inträffar årligen ungefär 15 tillfällen med skadegörelse med bucklor på bilarna, krossade rutor eller bortsparkad sidospegel. Ungefär lika många tillfällen har vi med sönderskurna däck.

Den misstänkta våldtäkten slutade med att polisen inte ingrep.

– När den andra patrullen kom fram var parterna inte intresserade av att medverka, säger Wilhelm Jungward.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.