Sabotaget i Alby fortsätter

Naturvårdaren Ari Svensson är luttrad, men tycker ändå att det är tråkigt att någon kan få för sig att slå sönder en toalett.
Naturvårdaren Ari Svensson är luttrad, men tycker ändå att det är tråkigt att någon kan få för sig att slå sönder en toalett.
Karin Hellström som besöker Alby med barn-barnen Isabelle och Nora Wientjes har överraskats av allt klotter.
Karin Hellström som besöker Alby med barn-barnen Isabelle och Nora Wientjes har överraskats av allt klotter.
Sedan någon slagit ­sönder de offentliga toaletterna i Alby hölls de stängda i förra veckan.

Även raststugan har förstörts och klotter med otaliga snoppar och ett hakkors har sprejats på de flesta tomma ytor.

– Det är för jävligt, men jag är luttrad och man får inte ge upp. Det gäller att bita ihop och göra det snyggt igen, säger Stefan Barthelsson, verksamhetsansvarig på Alby.

Han och Ari Svensson, naturvårdare, menar att det sällan ­varit så mycket förstörelse i Alby under så kort tid. Visst händer det att fönster krossas och att det klottras, men det mesta brukar vara i maj, när det är lite varmare ute och när skolorna slutar.

Att man som den senaste tiden förstör hela toaletter och sprejar ner så pass många ytor är ovanligt.

– Man blir trött bara man kommer hit på måndagarna och ser allt som hänt under helgerna, ­säger Ari Svensson.

Även Karin Hellström, mormor från Krusboda på besök i Alby med barnbarnen Isabelle och Nora, har överraskats av klottret.

– Jag brukar vara här minst en gång i veckan och det brukar alltid vara så fint, men nu är det uppenbart att någon inte har så kul, säger hon.

Sedan förstörelsen startade för drygt en månad sedan har kommunen beordrat vaktbolag att bevaka Alby oftare. Även polisen har gjort besök oftare än vanligt. Enligt polisen Claes Ursing har man vid flera tillfällen hittat stora gäng med berusade ungdomar utanför kaféet och raststugan.

– Bara nu i helgen omhändertogs en mycket berusad 12-årig kille, säger han.

Sett till kostnader är inte förstörelsen på Alby friluftsområde någon större post för kommunen. Ett vanligt år kostar det skattebetalarna 10 000–15 000 kronor, uppskattar Jonny Thour på kommunens fastighetskontor.

– I år kanske det blir 25 000 kronor, säger han.

vandaliseringen drabbar även privatpersoner. Arrendatorn på Alby gård, Martin Magnusson, fick tidigare i vår ta hand om ett stort antal krossade fönster och vid ett par tillfällen var det uppenbart att någon hade varit inne hos korna.

– Värst är att någon kastat högafflar rätt in i kornas bås. En av korna har kalvat och de andra ska snart kalva, sa han i mars till ­Lokaltidningen Mitt i .

Fakta

Ur anmälningarna till polisen

5 april: En toalett har slagits sönder och det finns klotter på ett flertal ytor. Väktare rapporterar att ett 20-tal ungdomar är där.

28 mars: Väktare upptäcker en sönderslagen toastol. Vid 22-­tiden upptäcker en polispatrull ett gäng berusade ungdomar i 15- årsåldern. Vodka tas i beslag och ett flertal föräldrar kontaktas.

22 mars: Väktare upptäcker att någon krossat ett fönster på Alby friluftsgård.

Källa: Polisen