ANNONS

Säby sporthall blir tillfälligt flyktingboende

Säby sim- och sporthall i Salems centrum.
Säby sim- och sporthall i Salems centrum.
Fram till den 15 januari ska delar av Säby sim- och sporthall vara tillfälligt boende för upp till 50 flyktingar.

Stora gymnastiksalen, läktare och tillhörande omklädningsrum börjar göras i ordning på söndag.
ANNONS

Begäran om hjälp från Salem kom från Migrationsverket i måndags. Under hela hösten har flyktingströmmen till Sverige varit stor och alla kommuner har blivit tillfrågade.

– Vi i Salem måste ställa upp och göra vårt för medmänniskor som flyr från krig, terror och förtryck, nödsituationer och livskriser som vi har svårt att föreställa oss, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) på Salems kommuns hemsida.

Boendet i Säby sim- och sporthall ska ge plats för 50 personer, och enligt Salems kommun kommer det framför allt att handla om personer från Syrien, Irak och Afghanistan. De asylsökande kommer att bo i stora gymnastiksalen, på läktarna och i omklädningsrum. Kommunen skriver på sin hemsida att besökarna kommer att kunna använda gym, simhall och lilla gymnastiksalen som vanligt.

Tidigare stod det nybyggda äldreboendet i Söderby park överst på kommunens lista över tänkbara tillfälliga boenden för flyktingar. Men snart ska pensionärer från både Botkyrka och Salem flytta in här och äldreboendet har nu strukits som tänkbart. Sim- och sporthallen fanns också med på listan men var lägre prioriterat än äldreboendet. Säbyskolan som vanligtvis använder den stora gymnastiksalen får fram till den 15 januari hitta andra alternativ. Salems kommun skriver på hemsidan:

”Kommunen har i första hand försökt att hitta tomma lokaler, men man har inte hittat några som är lämpliga eftersom lokalerna måste ha toaletter, duschar, ventilation och godkänd brandsäkerhet.”

Salems kommun kommer snart att informera om hur frivilliga kan hjälpa till vid boendet. Men kläder kan folk redan nu skänka till second hand-butiken i Salems centrum som ser till att kläderna kommer vidare till behövande.

Lennart Kalderén menar att Salems kommun har goda förutsättningar för ett bra mottagande.

– Salem är den lilla kommunen med stor samhörighet och god kontakt mellan kommuninvånarna. Det tar vi hjälp av när vi nu ska välkomna människor som saknar ett hem och behöver tak över huvudet, säger han.

Läs mer: Tidigare i höst fick Tullinge ett evakueringsboende.

ANNONS

http://mitti.se/text/flyktingboende-oppnas-tillfalligt-i-tullinge/

Fakta

Bor för en kort tid

Boendet i Säby- sim och sporthall är ett så kallat evakueringsboende.

Det innebär att sim- och sporthallen blir ett tillfälligt boende med 50 sovplatser för asylsökande under deras första tid i Sverige.

Det kommer att vara olika personer som bor i sim- och sporthallen fram till den 15 januari.

Personerna som flyttar in kommer att bo här allt från några dagar till några veckor, tills de blir anvisade boende i någon kommun i Sverige.

Väktare kommer att finnas på plats dygnet runt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.